Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pariz objavio pobednički tim za redizajn okoline Ajfelove kule - Najveći 3D model ikada (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Na nedavnom skupu u Pariskoj skupštini, Gustafson Porter + Bowman proglašeni su za pobednike takmičenja za redizajn okruženja Ajfelove kule.

Prošle godine, Autodesk je najavio saradnju sa gradom Parizom gde bi se koristio BIM za izradu 3D modela 2.4 kvadratna kilometra okruženja Ajfelove kule. U saradnji sa WSP i Gexpertise, napravljen je najveći model takve vrste, sa sve zgradama, putevima i infrastrukturom, pešačkim zonama, zelenim površinama...

Model je otkriven u maju 2018. godine sa imenima četiri tima odabrana da se takmiče u redizajnu područja: Gustafson Porter + Bowman i BIM Services; AL_A i Quatorze-ig; Agence ter i Arcadis; i KOZ Architectes, piše teamcad.rs.


Pobedničko rešenje Gustafson Porter + Bowman


Autodesk je protekle godine sarađivao sa timovima kako bi im pomogao da vizuelizuju svoje dizajne, dajući im pojednostavljenu verziju 3D modela u programu Autodesk Infraworks. Timovima su održane radionice u cilju unapređenja saradnje među njihovim članovima i kako bi im se pomoglo da što bolje razumeju izazove predmetne lokacije.

Upotreba inteligentnog digitalnog modela, alata za 3D vizuelizaciju i metodologija saradnje značajno su ubrzali donošenje odluka i smanjili potencijalne greške. Osim toga, članovi žirija su imali priliku da virtuelno "uđu" u projekte kako bi ih bolje sagledali, a takođe osetili i iskusili osećanja budućih posetilaca.

Očekuje se da će se područje oko Ajfelove kule renovirati do Olimpijade 2024. godine.

Sva četiri projekta izložena su u paviljonu Arsenal.

Proces 3D modelizacije Ajfelove kule


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.