Izvor: Tanjug | Četvrtak, 20.06.2019.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dogovor ministarstva i malinara - Inspekcije izlaze na teren, uređuje se tržište

(Foto: jocic/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dogovorio se danas sa predstavnicima malinara da od ponedeljka, 24. juna, sve nadležne inspekcije izađu na teren i kontrolišu otkup maline i kupine u Srbiji.

Na sastanku predstavnika malinara sa ministrom poljoprivrede, dogovoreno je da posebno formirani timovi nadležnih institucija od sledeće nedelje kontrolišu otkup, prodaju, izvoz i uvoz maline i kupine, a to bi, prema rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije Dobrivoja Radovića, kao krajnji cilj trebalo da doprinese da se uredi tržište srpskog "crvenog zlata", te da se cena formira u skladu sa tržišnim principima.

Država je formirala, kaže Radović za Tanjug, dva tima, koja čine predstavnici struke i nadležnih inspekcijskih službi, MUP-a, Ministarstva poljoprivrede, zatim finansija, trgovine...

- Razgovarali smo i o kratkoročnim i o dugoročnim problemima. Ovo su problemi koji su nastajali više godina - navodi Radović.

Objašnjava da će na problemu otkupa maline i kupine u Srbiji raditi dva tima, a takozvani tim "B" kreće sa radom od ponedeljka. Radović dodaje da na sastanak u resorno ministarstvo predstavnici malinara nisu došli da razgovaraju o ceni, već samo da traže da se uredi tržište.

- Kad uredimo tržište na nivou cele Srbije po pitanju maline, kupine i drugih kultura, imaćemo adekvatnu cenu proizvoda - navodi Radović.

Upravo će, kaže, kontrola otkupa dovesti do boljih uslova i tržišne utakmice što bi trebalo da utiče na postizanje cene koju malinari očekuju.

Značajni problemi, ističe Radović, zabeleženi su prošle godine, kada je utvrđeno da na otkupnim mestima nisu izdavani takozvani otkupni listići ili su "fingirane" cene otkupa malina i kupina.

- Neko je kod otkupljivača pisao 100 dinara, a prosečno plaćao 80 dinara. Takođe, nije urađeno stručno klasiranje, to su radili ljudi koji nisu stručni, otkupljivači. Tu je došlo do obaranja sistema - napominje Radović.

Kontrola kompletnog sistema, kaže, od kilograma nabrane maline, od gajbice do krajnjeg kupca i trpeze, ono je što traže proizvođači. Uputiće, ističe, zahtev vladi za ispunjenje danas dogovorenih zahteva, među kojima je i onaj, da se na malinu proizvedenu u Srbiji stavi oznaka geografskog porekla.

Malinari neće, u slučaju da se dogovoreno ne ispoštuje, više blokirati saobraćajnice, već će, kaže, blokirati "one koji prave probleme", hladnjačare i izvoznike.

- Najveći problem su izvoznici. Država mora urediti tržište. Kao što je nas naterala da mnoge stvari ispoštujemo, da se borimo kao dobri poljoprivredni proizvođači da proizvodimo dobar kvalitet, tako njih mora naterati da poštuju i placahju obaveze, a da svi budemo zadovoljni - kaže i dodaje da se na godišnjem nivou u državnu kasu od malina i kupina slije od 250 do 300 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.