Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta su validni dokazi za isplatu naknade za prevoz zaposlenih? - Ministarstvo finansija dalo novo mišljenje

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Na zahtev Američke privredne komore u vezi sa verodostojnošću računovodstvenih isprava za priznavanje troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih Ministarstvo finansija dalo je još jedno mišljenje o dokumentovanju troškova prevoza zaposlenih.

U mišljenju se navodi da dostavljeni primeri (ukupno šest) računovodstvenih isprava, navedeni u dopisu Američke privredne komore mogu prihvatiti kao verodostojne računovodstvene isprave na osnovu kojih se predmetni troškovi evidentiraju u poslovnim knjigama pravnih lica, odnosno preduzetnika, uz napomenu da je neophodno da pitanje načina dokumentovanja troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih bude uređeno opštim aktom pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Američka privredna komora dostavila je sledeće primere u dopisu:

Pribavljanje verodostojnih računovodstvenih isprava od strane poslodavaca

U slučaju korišćenja sopstvenog vozila: Korišćenje kompanijskih vaučera/bonova/kartica za kupovinu goriva od strane zaposlenih na benzinskim pumpama sa kojima poslodavac ima potpisan ugovor. Kao verodostojna isprava bi se smatrao objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne iznose goriva kupljene od strane zaposlenih u toku jednog meseca, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste sopstveni prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj vaučera/bona/kartice za kupovinu goriva).

U slučaju korišćenja javnog prevoza: Kupovina mesečnih pretplatnih karata za javni prevoz zaposlenih od strane poslodavca. Kao verodostojna isprava bi se smatrao objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne kupljene mesečne pretplatne karte, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste javni prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj mesečne pretplatne karte).

• U slučaju korišćenja taksi prevoza: Korišćenje kompanijskih vaučera/bonova/kartica za vožnju taksi prevoznicima sa kojima poslodavac ima potpisan ugovor. Kao verodostojna isprava bi se smatrao objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne iznose taksi vožnji korišćenih od strane zaposlenih u toku jednog meseca, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste taksi prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj vaučera/bona/kartice za taksi vožnju).


Pribavljanje verodostojnih računovodstvenih isprava od strane zaposlenih

U slučaju korišćenja sopstvenog vozila: Kao verodostojna isprava bi se smatrao(li) fiskalni račun(i) za kupljeno gorivo, uz propratnu izjavu zaposlenog da se pomenuti račun(i) odnosi(e) na gorivo koje je taj zaposleni kupio na ime troškova sopstvenog prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

U slučaju korišćenja javnog prevoza: Kao verodostojna isprava bi se smatrao(li) fiskalni račun(i) za kupljenu mesečnu/dnevnu pretplatnu kartu(e), uz propratnu izjavu zaposlenog da se pomenuti račun(i) odnosi(e) na mesečnu/dnevnu pretplatnu kartu koju je taj zaposleni kupio na ime troškova sopstvenog prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

U slučaju korišćenja taksi prevoza: Kao verodostojna isprava bi se smatrali taksi računi, uz propratnu izjavu zaposlenog da se pomenuti računi odnose na taksi prevoz koju je taj zaposleni koristio na ime troškova sopstvenog prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

Nedavno je Poreska uprava Republike Srbije obavestila javnost da će kontrole ispravnosti obračuna troškova prevoza zaposlenih (saglasno odredbama Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak građana, kao i Mišljenju Ministarstva finansija od 1.2.2019. godine) sprovoditi u okviru kontrola poreza na dobit pravnih lica i kontrola poreza i doprinosa po odbitku, a ne kao posebne kontrole.

Podsetimo, Poreska uprava Republike Srbije odgovorila je početkom juna Privrednoj komori Srbije na zahtev za tumačenje u vezi kontrole ispunjenosti uslova za priznavanje isplate troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada, imajući u vidu mišljenje Ministarstva finansija br. 011-00-12/2019-4 od 01. februara 2019. godine, a koje se tiče kupovine mesečnih karata za prevoz.

Podsećamo, Aleksandar Vasić poreski savetnik i računovođa, rekao je u razgovoru za eKapiju, da ukoliko se zakonsko pravo na poresko oslobađanje bude tumačilo restriktivno, kako se najavljuje, poslodavci neće biti u prilici da bez neprimereno velikog administrativnog opterećenja ispune sve što se zahteva.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE