Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rekonstrukcija Simine ulice u centru Beograda pri kraju - Deo saobraćajnice pretvoren u pešačku zonu

(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Gradski urbanista Marko Stojčić obišao je danas radove na rekonstrukciji Simine ulice koji su u završnoj fazi.

Prema njegovim rečima trenutno je u toku popločavanje ulice, a u sklopu rekonstrukcije izvršena je zamena kompletnih podzemnih instalacija, postavljena dodatna rasveta i posađeno novo drveće, prenosi Beoinfo.

– Projekat rekonstrukcije Simine ulice obuhvata potez od Skadarske do Francuske ulice i deo je ambijentalne celine Skadarlije kojoj teže i ostale okolne ulice, kao što su Emilijana Josimovića, Zetska, Gospodar Jevremova i Strahinjića bana. U skladu sa tim, a i sa potrebama sobraćaja okolnih objekata, ovaj deo Simine ulice dobija dvojni karakter, pa je deo od Skadarske do Emilijana Josimovića postao pešački, a do Francuske ulica usporenog saobraćaja - precizirao je Stojčić.

On je dodao da rekonstrukcija prati Strategiju grada gde se novom hijerarhijom pešaku daje najveći značaj, pa su u tom smislu pešaci dobili i šire trotoare u nivou sa saobraćajnicom, a vozači asfaltnu traku od 3,5 metra čije je kretanje usporeno promenom pravca duž ulice.

– Ulica je ozelenjena novim drvoredom, a dobila je, pored asfaltnog i kamenog zastpora, i nov mobilijar koji je u skladu sa ambijentalnom kulturnom celinom u kojoj gravitira. Poseban značaj se vodio na spoju sa Skadarskom ulicom gde je bilo neophodno tretirati spoj uklapanjem sa specifičnim zastorom kamenih oblutaka – rekao je gradski urbanista i dodao da je projekat finansirao Sekretarijat za saobraćaj po projektu JKP Beograd-put.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.