NavMenu

U Sloveniji svaki 10. zaposleni stranac - Radnici iz Srbije na drugom mestu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 20.06.2019. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alex Kosev/shutterstock.com)Ilustracija
Ključni problem slovenačke privrede je što što ovoj zemlji nedostaje radne snage da bi održala visoke stope ekonomskog rasta kao poslednjih godina, istakao je ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek u razgovoru s čelnicima nekoliko kompanija u stranom vlasnišštvu.

Prema podacima državne statističke kancelarije, krajem proššle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca. To znači da je gotovo svaki deseti zaposleni stranac.

Najviše ih iz Bosne i Hercegovine (42.000), a zatim iz Srbije (oko 11.000, a sa Kosovom i Metohijom 18.100). Slede radnici iz Hrvatske, kojima nisu potrebne radne dozvole zbog članstva u Evropskoj uniji. Najmanje je radnika iz Severne Makedonije - oko 6.000.

Porast zaposlenih stranaca poslednjih godina je vrlo veliki, jer od 2015. godine dozvole za rad i boravak mogu se dobiti u opštinama, diplomatskim predstavnišštvima u inostranstvu ili preko agencija za zapošljavanje.

Ipak, za Sloveniju je i dalje veliki problem nedostatak radne snage.

- Zato je glavna briga sadašnje Vlade kako da osigura dovoljan broj radnika na tržištu rada, ali i da se ostane konkurentan kada se radi o platama zaposlenih - istakao je ministar u razgovoru sa predstavnicima stranih investitora u Dekanima kod Kopra, prenosi Index.hr.

Pitanje dodatne radne snage, po oceni Počivalšeka, moglo bi se reššiti stimulativnim merama na području plata, uključivanjem više mladih na tržište rada, dodatnim radom penzionera i privlačenjem nezaposlenih sa biroa, ali i uvozom radne snage iz drugih zemalja, pa i trećih država izvan EU-a, čega se ne treba plašiti.


Najviše je zaposlenih stranaca u građevinarstvu, ali često se radi o onima koje slovenačke kompanije odmah prosleđuju na rad u druge članice EU. To u nekim slučajevima izaziva i nezadovoljstvo u susednim državama. Tako u Austriji građevinski sindikati tvrde da je slovenačka uobičajena praksa da se za poslate radnike strance uplaćuju porezi i doprinosi na minimalnu platu, čime njihove kompanije stiču konkurentsku prednost u odnosu na austrijske u nekim sektorima, navodi Index.hr.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.