Izvor: Tanjug | Četvrtak, 20.06.2019.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Sloveniji svaki 10. zaposleni stranac - Radnici iz Srbije na drugom mestu

Ilustracija (Foto: Alex Kosev/shutterstock.com)
Ključni problem slovenačke privrede je što što ovoj zemlji nedostaje radne snage da bi održala visoke stope ekonomskog rasta kao poslednjih godina, istakao je ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek u razgovoru s čelnicima nekoliko kompanija u stranom vlasnišštvu.

Prema podacima državne statističke kancelarije, krajem proššle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca. To znači da je gotovo svaki deseti zaposleni stranac.

Najviše ih iz Bosne i Hercegovine (42.000), a zatim iz Srbije (oko 11.000, a sa Kosovom i Metohijom 18.100). Slede radnici iz Hrvatske, kojima nisu potrebne radne dozvole zbog članstva u Evropskoj uniji. Najmanje je radnika iz Severne Makedonije - oko 6.000.

Porast zaposlenih stranaca poslednjih godina je vrlo veliki, jer od 2015. godine dozvole za rad i boravak mogu se dobiti u opštinama, diplomatskim predstavnišštvima u inostranstvu ili preko agencija za zapošljavanje.

Ipak, za Sloveniju je i dalje veliki problem nedostatak radne snage.

- Zato je glavna briga sadašnje Vlade kako da osigura dovoljan broj radnika na tržištu rada, ali i da se ostane konkurentan kada se radi o platama zaposlenih - istakao je ministar u razgovoru sa predstavnicima stranih investitora u Dekanima kod Kopra, prenosi Index.hr.

Pitanje dodatne radne snage, po oceni Počivalšeka, moglo bi se reššiti stimulativnim merama na području plata, uključivanjem više mladih na tržište rada, dodatnim radom penzionera i privlačenjem nezaposlenih sa biroa, ali i uvozom radne snage iz drugih zemalja, pa i trećih država izvan EU-a, čega se ne treba plašiti.

Najviše je zaposlenih stranaca u građevinarstvu, ali često se radi o onima koje slovenačke kompanije odmah prosleđuju na rad u druge članice EU. To u nekim slučajevima izaziva i nezadovoljstvo u susednim državama. Tako u Austriji građevinski sindikati tvrde da je slovenačka uobičajena praksa da se za poslate radnike strance uplaćuju porezi i doprinosi na minimalnu platu, čime njihove kompanije stiču konkurentsku prednost u odnosu na austrijske u nekim sektorima, navodi Index.hr.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.