Izvor: eKapija | Petak, 28.08.2009.| 12:11

U rudniku "Zajača" za četiri godine pet puta uvećana proizvodnja olova, obnavlja se proizvodnja antimona, projekti reciklaže u fokusu kompanije

Rudnik "Zajača" kod Loznice od momenta privatizacije (sredinom 2006. godine) beleži višestruki rast obima proizvodnje, izvoza i ukupnog prihoda što je ostvareno zahvaljujući velikim investicijama u opremu, objekte i novu separaciju, saopštio je informativni centar Koncerna "Farmakom MB" u Šapcu u sklopu kojeg posluje loznička topionica.

Proizvodnja sirovog olova, primera radi, u 2005. godini iznosila je 3.000 tona, u 2006. je bila 6.000 tona dok će do kraja 2009.godine biti proizvedeno 16.000 tona sirovog olova - izjavio je generelni direktor rudnika "Zajača" Vojin Rašić.

On je dodao da će u 2009. biti prerađeno 35.000 tona sekundarnih sirovina od kojih se prave legure i rafinisano olovo. Izvozni prihod biće preko10 mil EUR a ukupan prihod treba da bude oko 22 mil EUR.

- Ostvarivanjem planiranog programa u narednom periodu Rudnici i topionica AD "Zajača" bi korišćenjem sirovina sa domaćeg i inostranog tržišta pokrila potrebe za olovom na domaćem tržištu i u našoj fabrici akumulatora u Somboru, koja će pored svih tipova akumulatora proizvoditi sve tipove olovne sačme, pribora za ribolov i niz drugih proizvoda - ističe Rašić.

Završetkom separacije u Zajači, reciklaža je zauzela značajno mesto u Srbiji. Naša investicija prerade sekundarnih sirovina olova jedan je od najperspektivnijih nacionalnih programa. Sve smo uradili u cilju poštovanja ekoloških standarda zaštite životne sredine u skladu sa propisima EU, navodi se u saopštenju.

Realizacijom ovog projekta i dobijanjem dozvola za uvoz sekundara na bazi olova država se uključuje u svetski i evropski ekološki trend povećanja stepena reciklaže otpada. To se već dugi niz godina radi u većini razvijenih država. S druge strane , nacionalni interes je čisto ekonomske prirode jer je interna stopa društveno-ekonomskog prinosa fantastična, ističe direktor Rašić.

RT "Zajača" uskoro planira da obnovi proizvodnju antimona, a istovremeno da bude i glavni proizvođač olova u Srbiji.

U periodu od 2010. – 2017. godine RT "Zajača" treba da zadrži nivo proizvodnje od 35.000 tona sirovog olova. U tom periodu glavne investicije bi se usmerile u osavremenjavanje proizvodnje i povećanje stepena zaštite radne sredine i ukupnog okruženja, kao i u oplemenjivanje proizvodnog prostora novim sadržajima.

U saopštenju se dodaje da dalji razvoj RT "Zajača" ide u pravcu proizvodnje viših faza od olova (rafinisano olovo i sve vrste legura od olova). Takođe, izgradnjom manjih postrojenja planiraju i proizvodnju artikala od legura za inopotrošače.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.