Izvor: Gradnja.rs | Sreda, 19.06.2019.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Francuskoj počelo uklanjanje velike hidroelektrane na reci Selin

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
U Franscuskoj je počelo uklanjanje hidroelektrana Vezins i La Roche Qui Boit na reci Selin. Sa svojom visinom od 36 metara, uklanjanje brane Vezins će ujedno biti i do sada najveće uklanjanje jedne brane u Evropi.

- Čestitamo Francuskoj na njihovoj akciji uklanjanja brana, što će značajno uticati na život migratornih riba poput lososa, jegulje i jesetre - rekao je Andreas Baumüller, ispred WWF-a.

Uklanjanje brane će osloboditi oko 88 kilometara reke Selin, što će uticati da ova reka ponovo slobodno teče. Uklanjanje hidroelektrane će povećati kvalitet vode, uticaće na povratak u njihova prirodna staništa, ali će doneti i brojne prednosti za ljude i prirodu duž reke.

Ove dve brane su u funkciji od 1920. i 1930. godine, međutim one davno ne rade kako treba. Kako asocijacija za uklanjanje brana objašnjava, "rezervoari brana su popunjeni sedimentima, hidroelektrana generiše mali profit, a tokom leta su pravi izvor toksične cijanobakterije".

Na evropskim rekama ima oko 3.500 različitih barijera. Donacijom građana širom Evrope pokreću se inicijative za uklanjanje brana i oslobađanje rečnih vodotokova.

Uklanjanje dve brane na reci Selin ne samo da će pozitivno uticati na okolni ekosistem, već će značajno poboljšati prirodne uslove na jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Evropi.

- Uklanjanje hidroelektrane Vezins je mala revolucija u Evropi: umesto građenja novih brana, države članice sada prave korake koji utiču na to da reke ponovo učine prohodnim kao i da im vrate biodiverzitet - rekao je Roberto Epple, osnivač i predsednik Mreže evropskih reka (ERN).

- Kada se brane uklone, priroda se neverovatno brzo može oporaviti pa jedva čekam da vidim kako će losos ponovo zaplivati oko Mon Sen Mišela, stenovitog ostrva u kanalu Lamanš sa manastirom koje se nalazi na listi UNESCO Svetske baštine - dodao je.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.