NavMenu

MK Grupa u Vrbasu gradi elektranu na biomasu

Izvor: eKapija Sreda, 19.06.2019. 15:43
Komentari
Podeli
MK Group, sa svojom kompanijom članicom MK Biogas, ulazi u oblast proizvodnje električne energije iz biomase. Trenutno, radovi su u projektnoj fazi, a realizacija, odnosno sama izgradnja postrojenja u Vrbasu će početi u septembru. Prema planu je da elektrana na biomasu bude puštena u rad u februaru 2020. godine.

Trenutno, u Srbiji, koja kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, postoji samo 12 postrojenja za biogas.

- Kompanije, poput kompanije Sunoko, članice MK Group, koje imaju dosta otpadnih sirovina, otpad od farmi i klanične industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine iskoristiti za proizvodnju električne struje. Ovakvim inovativnim investicijama naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju našeg sisitema - istakao je Predrag Božić, direktor MK Biogas.

Ukupna procenjena vrednost investicije je 8,1 mil EUR, a MK Group je na ovom projektu usvojila rešenja Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, kompanija koja već četvrt veka kreira napredna i održiva rešenja kada je u pitanju biogas.

Procenjuje se da će proizvodnja struje na godišnjem nivou biti oko 20.000 megavat-sati što zadovoljava godišnje potrebe električne energije za, otprilike 5 000 domaćinstava.

Biogas je jedini obnovljivi izvor energije koji je pogodan za proizvodnju struje, toplotne energije, gasa i tečnih goriva. Dobija se iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruz, žitarice, trava, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva. Proizvodnjom ove sirovine, smanjuje količina organskog otpada kao i emisija CO2 u atmosferu, čime se značajno doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i očuvanju životne sredine Srbije.

Naša zemlja spada u države sa velikim potencijalom u biomasi, ali se kod nas on slabo koristi. Upravo zbog toga, MK Group svojim poslovanjem podržava cilj Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora.

Stratešku opredeljenost ka održivim izvorima energije, MK Group je potvrdila, prvenstveno, partnerstvom sa italijanskom kompanijom Fintel Energia Spa. Saradnja koja je počela 2007. godine predstavljala je pionirske korake u Srbiji u oblasti proizvodnje zelene energije pomoću vetroelektrana i solarnih panela.

Pre nešto manje od pola decenije, MK Group je sa italijanskim partnerom otvorila i prvi vetropark u Srbiji - Vetropark kula koji i danas snadbeva između 5.000 i 8.000 domaćinstava, doprinoseći ukupnoj energetskoj sigurnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.