NavMenu

Vlada Crne Gore odustaje od Ade Bojane kao nudističkog centra - Na delu ostrva gradiće se vile?

Izvor: Vijesti Sreda, 19.06.2019. 14:51
Komentari
Podeli
Vlada Crne Gore planira da odustane od koncepta Ade Bojane kao nudističkog centra. Oni žele da kroz valorizaciju ovaj biser Jadrana daju u dugoročni zakup.

Kako navode podgoričke Vijesti, na delu ostrva bi se gradile vile i drugi rezidencijalni objekti. Te informacije iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojim rukovodi ministar Pavle Radulović, nisu demantovali, ali ni potvrdili.

- Za ulcinjsku Adu postoji interesovanje potencijalnih investitora, ali ono do sada nije konkretizovano podnošenjem inicijative za turističku valorizaciju ostrva - odgovor je MORT-a na pitanje Vijesti da li postoji interesovanje za valorizaciju Ade i ako postoji, ko su potencijalni investitori.

Iz MORT-a su saopštili da je u toku izrada analiza za tu lokaciju, koje radi kompanija Deloitte tako da sada, kako su naveli, nije moguće detaljnije govoriti o projektu.

- Kada su u pitanju projekti iz nadležnosti Komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, važno je napomenuti da shodno Ugovoru o pružanju usluga, zaključenim sa kompanijom Deloitte, savetnik analizira lokaciju sa svih aspekata - pravni i finansijski 'due diligence' ili dubinska analiza i predlaže Komisiji uslove turističke valorizacije određene lokacije. To se primenjuje i u ovom slučaju, a pored navedenog, savetnik je u obavezi da uradi i cost benefit analizu, koja će biti sastavni deo tenderske dokumentacije za ovaj projekat - objasnili su iz MORT-a.

- Što se tiče privremenih objekata, novim petogodišnjim programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine planirane su vikend kućice na levoj strani desnog rukavca reke Bojane - piše u kratkom odgovoru MORT-a.

Vlada Crne Gore je u februaru usvojila Plan privatizacije za ovu godinu i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će jedan deo ostrva koje se prostire na ukupno 522 hektara, verovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor. U dokumentu koji je pripremio Savet za privatizaciju, pominje se valorizacija dela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju. U planu piše da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.

- Osim toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smeštaja za dugoročni zakup, kao deo jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na severozapadnom delu ostrva uz peščanu plažu, a deo kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom delu sa šumama, močvarama i livadama - piše u planu o valorizaciji Ade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.