Izvor: Tanjug | Sreda, 19.06.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grade se fabrike za preradu otpadnih voda u Bačkoj Topoli, Srbobranu i Malom Iđošu - Srbiji nedostaje 300 postrojenja

Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)
Situacija u Srbiji je zabrinjavajuća kada je reč o preradi otpadnih voda, jer od 170 gradova, samo u 40 postoje izgrađena postrojenja za to, ocenjeno je danas na prvoj bilateralnoj Konferenciji "Tretman otpadnih voda i vode za piće - najbolje prakse iz Izraela", koju su u Skupštini Vojvodine organizovali Ambasada Izraela i NALED, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

- Prema analizi republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine, Srbiji nedostaje 300 novih pogona za tretman otpadnih voda, što košta između 4 i 5 mlrd EUR. Subotica, Šabac i Vrbas jedina su tri grada u Srbiji sa novoizgrađenim postrojenjima za preradu otpadnih voda, a za to su koristili evropske fondove. Njihov primer trebalo bi da slede i ostali gradovi i opštine u Srbiji, od kojih se 75% izjasnilo da su zainteresovani za ovakve projekte - rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Ona je ocenila da je "višegodišnji poduhvat uopšte doći do izgradnje tih postrojenja" i naglasila da je Pokrajinska vlada spremna da pomogne u fazi pripreme tehničke dokumentacije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da, kada je reč o preradi otpadnih voda, stanje u Vojvodini "nije baš sjajno", tako da je jedan od prioriteta aktuelne pokrajinske vlasti da kroz pripremu projektne dokumentacije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Republikom, izgrade "što više pogona za preradu otpadnih voda".

- Ove godine počinjemo da gradimo tri postrojenja, i to u Bačkoj Topoli, Srbobranu i Malom Iđošu, a u pripremi je i Temerin. Time počinjemo investicioni ciklus u ovoj oblasti. Podsetiću da postoje fabrike vode u Vršcu, Kovačici, a da Kikinda priprema projekat. To, međutim, nije dovoljno, želimo da što više gradova i opština u Vojvodini dobije ovakve fabrike - rekao je Mirović.

On je zahvalio Ambasadi Izraela na podršci i naglasio da će iskustva sedam izraelskih kompanija na današnjoj Konferenciji biti dragocena.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam rekla je da nije slučajno što je prva bilateralna konferencija posvećena upravo ovoj temi, jer je prerada otpadnih voda i kvalitet pijaće vode globalni problem.

Ona je podsetila da je Izrael vodeća zemlja u svetu u ovoj oblasti, s obzirom na to da prerađuje 90% otpadnih voda.

- Španija je na drugom mestu u svetu, a prerađuje 20%. Koncept Izraela je da efikasno iskoristimo sve prirodne resurse i da uvećamo njihove kapacitete. Najmodernija postrojenja za preradu otpadnih voda u Izraelu omogućavaju da proizvodimo biogas - rekla je ambasadorka Izraela.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.