Izvor: RTV | Sreda, 19.06.2019.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Da li bi zabrana roštilja na ćumur bila prihvaćena u Srbiji?

(Foto: stockcreations/shutterstock.com)
Skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu, stigao je predlog kojim se traži zakonska zabrana upotreba roštilja na ćumur u registrovanim ugostiteljskom objektima. Adekvatna zamena bio bi električni i roštilj na gas, sa upozorenjem da bi se time sprečila sve češća pojava tumora debelog creva. Da li je to moguće i hoće li biti prihvaćeno u našoj sredini?

Teško da ćete kročiti u srpski restoran, a da u jelovniku ne ugledate rubriku "Jela sa roštilja". Vlasnik jednog novosadskog restorana kaže da se 90% turista odlučuje za ovako pripremljen roštilj.

- Kada je Egzit, i kada su neka veća dešavanja u gradu gosti hvale naš roštilj, jer imamo dobar kvalitet i obično ljudi dolaze upravo zbog toga što je na ćumuru - izjavila je Ljiljana Brkić, šef restorana.

Stručnjaci kažu da je ključ u pripremi mesa i da ne treba kriviti roštilj, već treba sagledati celu sliku.

- Stručnjaci ili odbor skupštine koji bi doneo takvu odluku da se zabrani pojedinačna namirnica i pojedinačni način pripremanja hrane, sigurno bi pogrešio. Mnogo bolje bi bilo da donesu odluku da se donese strategija za pravilnu ishranu u borbi protiv masivnih nezaraznih bolesti gde spadaju maligne bolesti, i rak debelog creva nego pojedinačno - saopštila je prof. dr Budimka Novaković, dijetoterapeut na Medicinskom fakultetu.

Smisao u ukidanju roštilja na ćumur ne vide ni potrošači, a, kako kažu lekari, nema razloga za brigu ukoliko se roštilj konzumira u normalnim količinama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.