Izvor: Večernje novosti | Sreda, 19.06.2019.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Maturantima Poljoprivredne škole u Požarevcu 1,4 miliona dinara za pokretanje proizvodnje

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Deset učenika završnih razreda Poljoprivredne škole Sonja Marinković u Požarevcu dobilo je sredstva za pokretanje poljoprivredne proizvodnje, u okviru projekta "Osnaživanje mladih poljoprivrednika" Fondacije "Ana i Vlade Divac". Odabrani maturanti pohađali su smerove pekar i poljoprivredni i veterinarski tehničar, a dobijenim sredstvima, u ukupnom iznosu od 1.436.000 dinara, moći će da realizuju svoje poslovne ideje.

Sredstva za realizaciju svojih ideja dobili su: Aleksandar Adamović, Jovana Petrić, Ivan Stanojević i Marko Ranković, svi iz Osanice, Filip Mladenović iz Krvije, Ana Ranisavljević iz Mišljenovca, Vladimir Simić iz Kuliča, Nemanja Lupšić iz Melnice, Aleksandar Živković iz Trnjana i Aleksandar Radosavljević iz Kudreša. Dobijenim sredstvima oni će nabaviti ovce, jagnjad, nazimice, košnice, plastenike, mešalice za testo, traktorske prskalice, mesilice za testo i sadnice lešnika.

Maturant veterinarskog smera Vladimir Simić iz Kuliča, inače đak generacije, tražio je i dobio sredstva za nabavku četiri svinje nazimice.

- Moji roditelji se već bave stočarstvom, pa na ovaj način želim da proširim naše gazdinstvo. Pošto sam uspešno završio Poljoprivrednu školu, upisaću Veterinarski fakultet. Nakon diplomiranja planiram da stečeno znanje primenim u svom porodičnom gazdinstvu, da ga dalje unapređujem, po svim savremenim standardima - rekao je Vladimir Simić.

Sredstva za maturante obezbeđena su zahvaljujući projektu koji se sprovodi već drugu godinu. Učenici završnih razreda prijavili su se na konkurs u martu i uz prijavu dostavili svoje ideje za razvoj porodičnog gazdinstva.

- Na ovom konkursu pravo učešća imali su učenici završnih razreda, od kojih se prijavilo njih deset. Svakome od njih odobren je predloženi projekat i sada će moći da ga realizuju - rekao je Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole Sonja Marinković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.