Izvor: Politika | Sreda, 19.06.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zadružni savez Zlatiborskog okruga obnovio svoj rad - Cilj čvršća saradnja sa lokalnim samoupravama

Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Zadružni savez Zlatiborskog okruga obnovio je ovog meseca svoj rad i izabrao novo rukovodstvo. Ukupno 23 predstavnika zadružnih organizacija uvereni su da mogu da poprave situaciju u svom kraju, kada je reč o interesima poljoprivrednika.

Novi predsednik je Dragan Vuković, direktor zemljoradničke zadruge Beloglavi sup iz Nove Varoši, predsednik Skupštine je Milan Diković iz Požege, a predsednica Upravnog odbora Saveza je Rada Joksimović iz ženske zadruge Zdravčica.

- Za početak ćemo uspostaviti čvršću saradnju sa lokalnim samoupravama ovog kraja, sa ciljem da one više pomognu selu. Pomoći ćemo osnivanje novih zadruga, kao i izradi projekta za njihovo konkurisanje za podsticajna sredstva i programu "500 zadruga u 500 sela". Radimo na osnivanju jedne složene zadruge na Zlatiboru - rekao je za današnju Politiku Vukotić.

Direktor užičkog Centra za organsku poljoprivredu Nikola Bajić pozdravio je oživljavanje zadrugarstva, rekavši da sitniji proizvođači ne mogu bez udruživanja, posebno kada je rel o repromaterijalu i plasmanu:

- Sve ovo će pomoći i daljem razvoju organske proizvodnje, da više proizvodimo zdravu hranu i zaštitimo životnu sredinu.

Etnolog Bosa Rosić podseća da je prepola veka zadruga u Sirogojnu omogućila izuzetan napredak tog sela i celog kraja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.