Izvor: Blic | Sreda, 19.06.2019.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu pri kraju

Veliko stepenište pre rekonstrukcije
Rekonstrukcija Velikog stepeništa na Beogradskoj tvrđavi polako se privodi kraju, a prema rečima stručnjaka, ono će biti nalik originalnom s kraja dvadesetih godina prošlog veka.

Izgled ovog dela Kalemegdana, kada su u martu ove godine počeli radovi, šokirao je mnoge prolaznike, Beograđane, posetioce i turiste. Tada je Veliko stepenište izgledalo srušeno, te na njemu nije ostao ni kamen na kamenu. Ipak, uveravanja nadležnih da je sve pod kontrolom i obećanja da će svemu biti vraćen prvobitan izgled su se i obistinila.

Na ovom delu Beogradske tvrđave, može se videti praktično finiš radova, te je izvesno da će biti ispoštovan i rok do početka jula. Veliko stepenište zaista blista - nema više polupanih stepenika ni osakaćenih stubića. Kako se navodi, umesto mermera sa Brača, koji je ranije korišćen, sada je postavljen novi, crnogorski iz Danilovgrada, zamenjeni su i polomljeni stubići, a postavljene su i četvrtaste žardinjere koje su bile zaboravljene tokom prethodne rekonstrukcije 1989. godine, a koje su krasile originalno Veliko stepenište.

Podsetimo, ovo remek-delo arhitekture, kao i jedan od simbola Beogradske tvrđave, nastalo je 1928. godine po planu Aleksandra Krstića, šefa Odseka za parkove, i predstavlja glavnu vezu Savskog šetališta sa Gornjim gradom tvrđave. Ovaj deo tvrđave uređen je tokom obimnih radova u parku Kalemegdan posle Prvog svetskog rata. Prilikom bombardovanja 1941. oštećen je i Kalemegdan, a najlošije su prošla upravo dekorativna stepeništa. Pretpostavlja se da je Veliko stepenište obnovljeno tokom rata, ali u veoma pojednostavljenoj formi u odnosu na prvobitnu.

Sređivanje Velikog stepeništa samo je deo velikih radova koji se poslednjih godina obavljaju na Beogradskoj tvrđavi.

Podsetimo, rekonstruisan je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Česma Mehmed-paše Sokolovića, Damad Ali-pašino turbe, Malo stepenište, most kod Sahat kule, plato kod Pobednika, a narednih meseci velika rekonstrukcija očekuje i sam spomenik, jedan od zaštitnih simbola Beograda. Konačno, u toku je izgradnja pasarele ili tobogana od Kalemegdana do Beton hale, a u planu je i gondola.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.