Izvor: Tanjug | Sreda, 19.06.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

U TE Kostolac počeo transport odlagača na PK Drmno - Vrednost druge faze projekta modernizacije iznosi 715,6 mil USD

TE Kostolac
U TE Kostolac počelo je premeštanje ogromne mašine za odlaganje sa montažnog placa PK Drmno na radnu poziciju na kopu. Na osnovu izveštaja komisije za tehnički pregled i prijem opreme kojim je data saglasnost o spemnosti odlagača za transport, zvaničan nalog da se otpočne taj posao dao je v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije Milorad Grčić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je tom prilikom da je reč o značajnom segmentu u realizaciji planova i ključnih projekata u Elektroprivrtedi Srbije u trenutku kada se uspešno privodi kraju prva faza projekta u Kostolcu. On je naveo da se ozbiljno sprovode sve aktivnosti vezane za drugu fazu ovog projekta.

Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE Kostolac B, a projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine. Ministar je naveo da je ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE Kostolac B, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu Drmno, iznosi 715,6 mil USD.

- Cilj projekta je omogućavanje povećanja kapaciteta PK Drmno sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje - rekao je Antić.

Ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema iz kineskog aranžmana iznosi 97,6 mil USD. Ministar je rekao da je odlagač danas otkopao prve količine zemlje tokom probnog rada.

- Danas osim toga imamo i drugi dobar povod - završetak izgradnje odlagača ovog grandioznog projekta i poduhvata kompanije FL Smidth, koja se pokazala kao pouzdan i snažan partner - rekao je Antić.

On je zahvaio partnerima izrazio znadu da će se dobra dinamika nastaviti i na izgradnji novog bloka.

- Srpska strana učiniće sve da da maksimum da se projekat realizuje do kraja uz postovanje ugovora, dinamike i u pogledu kvaliteta radova - rekao je Antić.

On je dodao da je obavljen dobar posao, kao i da je važno da su učestvovale i srpske kompanije koje učešćem u ovakvim projektima stiču potrebna znanja i iskustva za učešće u velikim projektima. Antić je, takođe, rekao da su investcije u rudarski sektor snažne i da je ova godina značajna za budućnost rudarstva Srbije.

- Imaćemo ozbiljne nabavke i otvorićemo nabavku dva velika sistema koji su ključni za otvaranje novig kopa Radljevo koji treba da obezbedi dugoročno snabevanje električnom energijom - rekao je Antić.

Kako je istakao, EPS i ove godine postiže značajne rezutate, a proizvodnja uglja veća je za 900.000 tona nego prošle godine, što je povećanje od 5,1%.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić poručio je da je ovo veliki dan za Elektroprivredu Srbije, posebno rudarski sektor.

- Svedoci smo da se poslednjih nekoliko godina, posebno u poslednjih pet godina značajno intenzivnije ulaže u rudarski sektor - rekao je Grčić.

On je dodao da se gradi nov blok B 3 u Kostolcu i da se nada da će iz dana u dan gradnja ići sve bolje.

- Novi sistem će omogućiti povećanje proizvodnje uglja sa devet na 12 miiona tona na nivou godine u Kostolcu, a u Kolubari planiramo da nabavimo kompetno dva nova sistema - rekao je Grčić.

Grčić je dodao da je odlagač čiji je transport danas počeo moderan i da se uklapa u cilj da se nabavlja najmodernija i najbolja oprema koja će ostati budućim generacijama. Ugovorena vrednost odlagača iznosi 18,9 mil USD.

Odlagač kapaciteta 8.500 m3/h dizajniran je za rad u kombinaciji sa rotornim bagerom i transporterima širine 2.000 mm. Sastoji se od osnovne sprave sa odložnom strelom dužine 60 metara i međutransportom sa kliznim vozom. Ukupna dužina odlagača iznosi 135 metara. Težina odlagača je oko 1.500 tona, dok je težina kliznog voza 150 tona.

Do radne pozicije u kopu odlagač će preći put od oko 1.500 metara. Prema planu, nakon transporta, slede povezivanje u sistem i funkcionalne probe. Nakon kompletiranja VI BTO sistem i izgradnje trafostanica Rudnik 5 sledi probni rad i dokaz kapaciteta.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) je nosilac projekta, a isporučilac opreme za odlagač je FLSmidth (bivši Sandvik). Mašinsku montažu odlagača uradila je firma Feromont inženjering iz Beograda, a elektro montažu firma Mikrokontrol.

Direktor ogranka kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Srbija Ren Kailong rekao je da je početak transporta još jedan napredak na projektu i zahvalio na podršci kako EPS-u, tako i resornom ministarstvu.

Ivica Karačić, predstavnik firme FL Smidth koja je podizvodjač radova, rekao je da će odlagač sa bagerom i transportnim sistemima omogućiti dugoročnu, sigurnu i modernu proizvodnju ulja za potrebe TE.

- Kompanija je na ovom odlagaču načinila niz koraka u unifikaciji i standardnim rešenjima za opremu na površinskim kopovima. Verujem da će se ova uspešna sradnja nastaviti i u budućnosti - istakao je Karačić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.