Izvor: eKapija | Utorak, 18.06.2019.| 14:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cement sa reaktivnim magnezijumovim oksidom jednako jak kao portlandski cement, ali karbonski neutralan

Ilustracija (Foto: Maylat/shutterstock.com)
Može li se cement proizvesti iz slanog otpada ostavljenog posle desalinizacije vode? Njujorški istraživači u Abu Dabiju misle da može, a Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) bi mogli da budu lider u ovoj uzbudljivoj novini održive izgradnje, piše na sajtu njujorškog Univerziteta NYU.

Postoji više od 70 postrojenja za desalinizaciju u UAE, koja snabdevaju pijaćom vodom milione ljudi. Sva ta voda za piće dolazi sa značajnom ekološkom cenom. Ne samo da je izgorelo mnogo fosilnih goriva za zagrevanje morske vode, kako bi se pretvorila u onu za piće, pri čemu je oslobođen ugljen-dioksid u atmosferu, već se i ostatak otpada, sa visokom koncentracijom soli, vraća u Arapski zaliv, povećavajući salinitet onoga što je već jedna od najslanijih površina sveta.

Tradicionalne fabrike cementa ostavljaju još veći ugljenični otisak, jer su jedne od najvećih emitera emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Nusproizvodi drugih industrija mogu da pruže alternativu cementu, smatra Kemal Čelik, asistent na fakultetu:

- Jedna od opcija je reaktivni magnezijumov oksid, a UAE raspolažu ogromnim zalihama. Može se dobiti iz rezidualnog rastvora soli u procesu desalinizacije morske vode. Ovakav cement se proizvodi na mnogo nižim temperaturama od uobičajenog portlandskog cementa, pa fabrike ne bi sagorevanjem proizvodile toliko ugljen-dioksida.

Posebna vrsta ovog cementa ima mogućnost da apsorbuje ugljen-dioksid tokom stvrdnjavanja, pa čak i kasnije, što ga čini karbonskim neutralnim.

- Ova vrsta cementa nije samo ekološki održiva, već je i ekonomična, jer postrojenja za desalinizaciju mogu početi da prodaju svoj otpad proizvođačima cementa i da od toga profitiraju. To je situacija u kojoj svi dobijaju - smatra Celik.

Dodao je da su laboratorijski testovi pokazali da je cement proizveden sa reaktivnim magnezijumovim oksidom jednako jak kao i portlandski.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.