Izvor: Politika | Utorak, 18.06.2019.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najtraženije srednje škole u Srbiji - Mali maturanti bi u kuvare i avio-tehničare, stručnjaci preporučuju poljoprivredne škole

(Foto: YanLev/shutterstock.com)
Najtraženija srednja škola u Srbiji prošle godina bila je Ugostiteljsko-trgovačka škola zbog smera kulinarski tehničar, gde je na jedno mesto konkurisalo čak 11 učenika.

- Popularnosti ovog obrazovnog profila posebno doprinosi to što učenici u završnoj godini, nakon regrutacije menadžera restorana, dobijaju priliku da svoje veštine usavrše i u restoranskim kuhinjama - kaže za Politiku Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete.

Kako pokazuju brojke, prošle godine ovaj smer kao prvi na listi želja stavilo je 319 đaka, a samo 30 malih maturanata ima priliku da bude na ovom profilu.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, kaže da je veoma popularna i Vazduhoplovna akademija, koja je jedina škola tog profila u zemlji. Kako dalje navodi, diploma ove škole priznata je u zemljama Evropske unije, a za jedno mesto konkuriše i do 12 đaka.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u prvih pet najtraženijih škola bile su i medicinske i škole elektro-struke, posebno profili IT tehničari i administratori mreže.

Kada je reč o trogodišnjim školama, najpopularniji smerovi su maser, kuvar i ženski frizer, a kako Pajić savetuje, najbolje je upisati one smerove koji će biti popularni u bliskoj budućnosti, koji su povezani sa organskom hranom i poljoprivredom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.