NavMenu

Prvo trgovanje slovenačkim i bugarskim fjučersima za električnu energiju

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 18.06.2019. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Evropska energetska berza (EEX) registrovala je prvo trgovanje slovenačkim fjučersima za električnu energiju, kao i prvo trgovanje bugarskim fjučersima za električnu energiju, objavile su slovenačka berza električne energije BSP SouthPool i bugarska berza IBEX.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse za električnu energiju, a prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna.

Ponuda uključuje fjučerse sa novčanim poravnanjem za Sloveniju, koji pokrivaju baznu i vršnu energiju na sedmičnom, mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou, saopštio je ranije EEX i dodao da se uvode i fjučersi za baznu energiju sa novčanim poravnanjem za bugarsko i srpsko tržište sa istim rokovima.

Trgovanje godišnjim slovenačkim fjučersima, za 2020. godinu, obavljeno je po ceni od 57,80 evra po MWh električne energije, saopštio je BSP SouthPool. Pregled svih proizvoda i trgovanja dostupno je na linku berze EEX.

Bugarska berza IBEX je saopštila da je obavljeno trgovanje mesečnim proizvodom "jul 2019.", kao i da je poravnanje izvršeno u odnosu na dan-unapred tržišnu cenu koju objavljuje IBEX.

Kupovina fjučersa za električnu energiju pruža kompanijama mogućnost kontrole rizika i time doprinosi predvidivom poslovanju, naveli su učesnici radionice koju su EEX i SEEPEX, berza električne energije u Srbiji, organizovali krajem maja u cilju promocije početka trgovanja srpskim fjučersima za električnu energiju.

Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volatilnosti cena, rekao je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a, podsetivši da je berza SEEPEX do sad pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena i za do šest godina unapred, piše Svetlana Jovanović.

On je naveo i da trgovanje fjučersima zahteva stabilnu i robusnu spot cenu, a da je berza SEEPEX u prethodnom periodu imala značajne rezultate u pogledu obima trgovine i broja učesnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.