Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 17.06.2019.| 17:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najveća solarna elektrana u USK počela proizvodnju struje - RSV Energy uložio oko 360.000 EUR u projekat

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
U selu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, pre nekoliko dana puštena je u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrednost ove investicije iznosila je 720.000 KM (360.000 EUR).

Investitor projekta je firma RSV Energy iz pomenute opštine, a proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati.

Prema rečima Aleksandra Stanivukovića, direktora preduzeća, ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 m2 i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica. On je istakao kako preduzeće na čijem je čelu neće stati na ovome, već se planira realizacija još nekoliko sličnih projekata.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić pozdravio je realizaciju ovog projekta, rekavši kako je veoma važno što se radi na iskorišćavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodne okoline.

- Naše je opredeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog - kazao je Kadirić.

On je podsetio kako je pre nekoliko meseci nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vetroelektrane vredne 120 miliona maraka, te najavio skore izmene Zakona o koncesijama, koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.