Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.06.2019.| 17:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pušten u rad novi sistem signalizacije i telekomunikacija na pruzi Doboj-Banjaluka - Projekat vredan 20 mil EUR

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je početkom juna izdalo Rešenje kojim se daje upotrebna dozvola Železnicama Republike Srpske za izvedenu rekonstrukciju i modernizaciju elektroenergetske, telekomunikacione i signalno-sigurnosne mreže u pružnom pojasu na trasi pruge Doboj-Banjaluka, saopšteno je ŽRS.

Dobijenom upotrebnom dozvolom stekli su se svi neophodni uslovi za puštanje u redovan rad novougrađenih sistema, u punom kapacitetu. Takođe, stečeni su svi uslovi za skraćenje voznih vremena vozova, značajno je povećana bezbednost, unapređen sistem za regulisanje železničkog saobraćaja, te se povećava prevozna i propusna moć železničkog saobraćaja na deonici Doboj–Banjaluka. U cilju bolje, zajedničke bezbednosti Železnice Republike Srpske, ponovo apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da je neophodno striktno poštovanje saobraćajnih propisa i pojačana pažnja svih učesnika u drumskom saobraćaju na pružnim prelazima.

Zahvaljujući novougrađenim signalno–sigurnosnim uređajima, postignuta je i veća operabilnost kao i nivo osiguranja željezničkih stanica, ukrsnica i pružnih prelaza.

Implementacijom telekomunikacionog sistema, uključujući novopoloženi optički kabl, osim pouzdanije telefonske veze, omogućen je daljinski pristup i kontrola nad preostalim uređajima, kao i mogućnost rešavanja određenih smetnji i kvarova na daljinu.

Sistem GSM komunikacije sada omogućava neprekidnu komunikaciju između voznog osoblja i operativnih službi u Železnicama Republike Srpske.

Istovremeno, sistem za izradu i simulaciju reda vožnje, na osnovu GPS lokacije vozova i komunikacione opreme koja je ugrađena na lokomotivama, omogućava korekciju reda vožnje u realnom vremenu.

Svim korisnicima železničkog saobraćaja omogućen je i besplatan pristup bežičnom internetu u železničkim stanicama Doboj i Banjaluka.

U okviru projekta "Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na deonici pruge Doboj-Banjaluka", u građevinskom delu, uređene su i stanične zgrade u Ostružnji, Snjegotini, Jošavki i Vrbanji.

U Čelincu i Banjaluci uređene su prostorije za smeštaj signalno–sigurnosne i telekomunikacione opreme.

Ova investicija vredna oko 20 mil EUR finansirana je iz već postojećih kredita, bez dodatnog zaduženja Železnica Republike Srpske.

Projekat "Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na deonici pruge Doboj-Banjaluka, nastavak je započetog procesa modernizacije Železnica Republike Srpske.

U zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava za investiciona ulaganja, projekat će u narednim godinama biti nastavljen i na ostalim deonicama ŽRS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.