NavMenu

EU stvara panevropske penzije - Novi oblik štednje za starost

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 17.06.2019. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)
Evropska unija krenula je u stvaranje panevropskih penzija, novog oblika štednje za starost koji bi se primenjivao na celom području EU prema istim uslovima, pišu hrvatski mediji.

Uvodenje panevropskog penzijskog modela potrajaće oko dve godine, a njegovo funkcionisanje nadziraće EIOP, panevropski regulator za osiguranje i penzijsko osiguranje.

Nacrt uredbe kojom se uvodi panevropska penzija još jednom treba da dobije zeleno svetlo Evropskog saveta i parlamenta, pa će početi da se primenjuje godinu dana po objavljivanju u Službenom glasilu.

Evropska komisija tvrdi da samo 27% Evropljana starosti od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada odu u penziju.

Hrvatska je prema visini penzija u odnosu na plate od 39% druga najlošije plasirana članica EU posle Irske, gde su obavezni doprinosi za penziju niski, što se u starosti preliva i na penzije, koje iznose svega 35% plate.

Penzija porosečnog evropskog penzionera starosti od 65 do 74 godine iznosi 58% plate koju zarađuju radnici između 50 i 59 godina.

Ako kao pedesetogodišnjaci zaraduju 2.000 EUR mesečno, kao 70-godišnjacima penzija je 1.160 EUR, navodi Evropska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje panevropskih penzijskih fondova.

Radniku u Hrvatskoj kome je u 50-im godinama plata bila 6.000 kuna penzija će biti 2.340 kuna.

Posle bogatog Luksemburga gde su penzije samo 12% manje od plata, po visini penzija prednjače Italija (69%), Francuska (68%) i Mađarska (67%).

Austrijske, poljske i slovačke penzije iznose 62% plate, Češke su na polovini radničkih primanja, u Sloveniji su 47%, a u Nemačkoj 46%.

Panevropske penzije bi trebalo da dopunjavaju postojeći penzijski sistem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.