Izvor: Agrosmart | Ponedeljak, 17.06.2019.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Umesto čekanja na šalteru i bespotrebnog trošenja novca, poljoprivrednici bi za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava mogli da koriste e-agrar

Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Ukoliko bi se procedura upisa u Registar polјoprivrednih gazdinstava i podnošenja zahteva za podsticaje prenela sa papira u digitalni svet, poljoprivrednici bi ttrošili četiri puta manje vremena nego dosad, a izdvojili bi 83% manje novca.

Analiza koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje, pokazala je da su polјoprivrednici obavezni da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60% nepotrebno - više puta se ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija. Službenici podatke ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Preporuka NALED-ove Sive knjige, koja je popularno nazvana e-agrar, predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja (poput profila na društvenim mrežama) i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Softver bi kontrolisao ispravnost uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i dr. Nosilac gazdinstva bi preko portala podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja bi dobijao elektronski.

Ovu mogućnost je u februaru ove godine najavio i ministar Branislav Nedimović.

Ministarstvo je već ukinulo obaveznu godišnju obnovu registracije, osim u slučaju promene podataka, koja je nosila najveći trošak - gotovo 750 miliona dinara. Kod upisa gazdinstava, ukupni trošak za polјoprivrednike mogao bi da se smanji sa 133 na 19 miliona dinara, kao i prosečno vreme prolaska kroz proceduru sa 280 na 75 minuta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.