NavMenu

Naučnici razvili biolepak koji brzo i efikasno zatvara rupe na organima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.06.2019. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Izumljen je biolepak koje zatvara rupu na srcu za svega 20 sekundi. To je dodatno postignuće u odnosu na pređašnje izume.

Ouyang Hongwei s kineskog univerziteta Zhejiang i Zhu Linyong sa univerziteta East China University of Science razvili su novi biolepak koji bi jednog dana trebalo da zaustavlja krvarenje arterija, srca i drugih organa u ako kratkom vremenu.

Lepak je u svojoj osnovi hidrogel koji oponaša vezivno tkivo organizma. Može se brzo skrutiti ultraljubičastim (UV) zračenjem.

Bio-gel tako sadrži želatin metakrilne kiseline (GelMA) i modifikovanu hijaluronsku kiselinu (HA-NB). Spomenuto UV zračenje mu omogućuje korišćenje na skliskim i mokrim mestima. Zato će delovati efektno čak i na pulsirajućem srcu, prenosi tv1.

Naučnici su biolepak uspešno testirali na životinjama: svinjama, pacovima i zečevima, gde se pokazao uspešnijim od drugih trenutno dostupnih hirurških lepkova. Nakon što je gel ubrizgan pacovima ispod kože, samo je oko 20% ljepka ostalo posle osam nedelja i nije opažena nikakva nuspojava.

Veze su dovoljno jake da izdrže krvni pritisak dvostruko viši od normalnog nivoa, što znači da se neće rasprsnuti kada se srce skuplja i ispumpava krv, prenosi Geek.hr.

Sve životinje kojima su srca tretirana dotičnim biolepkom su preživele.

Naučnici veruju kako bi kroz 3 do 5 godina njihov proizvod trebalo da bude spreman za klinička testiranja na ljudima.

- Nema postojećih kliničkih proizvoda koji bi mogli zaustaviti krvarenje srca tako brzo i učinkovito - potvrdio je Ouyang.

Naučni rad je objavljen u časopisu Nature Communications.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.