NavMenu

Tayberry, bobičasto voće dobijeno ukrštanjem kupine i maline, pogodno za uzgoj na manjim površinama

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 17.06.2019. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Tayberry (Rubus fruticosus x ideaus) je bobičasto voće dobijeno ukrštanjem kupine i maline još 1979. godine u Škotskoj. Plodan grm u roku od dve godine daje velike, sočne plodove slatkasto-oporog, aromatičnog ukusa. Bobice su odlične kako za konzumaciju u svežem stanju ili za preradu u pekmeze, sokove i druge proizvode, a naravno, moguće ih je i smrzavati.

Najpraktičniji uzgoj ovog voća je na žici, kao vinograd, navodi Burpee. Lako se razmnožava reznicama, sredinom oktobra. Pogoduju mu sunčani položaji na plodnim vodopropusnim zemljištima, ali može uspevati i na senovitim položajima. Sadi se sa razmakom između redova od 1,2 do 4 metra, a unutar reda na razmak od jednog metra. Nakon sadnje sadnicu bi trebalo skratiti na dobar, kvalitetan pupoljak na 25-30 cm visine. Zemljište treba održavati vlažnim, ali ne i zasićeno vlagom, pa je najbolje koristiti sistem za navodnjavanje kap po kap.

Masa ploda je od pet grama u sušnim godinama do 11 grama u vlažnijim godinama. Ukupni prinos po biljci može biti i do 3,5 kilograma, odnosno, 24 tone po hektaru. Plodovi su u grupama od pet do sedam. Boja im varira od purpurno crvene do tamnoljubičaste kada su prezreli, a mogu biti visokog sjaja. Srednje su tvrdi, duguljastog oblika.


Tayberry sazreva početkom jula, a plodovi dozrevaju duže vreme, do sredine avgusta, pa čak i duže, ako je vreme toplo. Plod je mekan kada je zreo, pa berba gotovo da nije moguća pomoću mehanizacije. Kada plodovi "pocrne" trebalo bi sačekati još tri do četiri dana da potpuno sazru, a potom ih brati. Nakon berbe mogu se izbaciti grane koje su rodile ove godine.

Zbog otpornosti na bolesti, posebno na kasnu žutu rđu i niskih zahteva za negom tokom godine, tayberry je vrlo pogodna vrsta za uzgoj na manjim površinama ili u kućnim vrtovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.