Izvor: Politika | Nedelja, 16.06.2019.| 14:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zašto Srbija ne uvede vinjete? - Od 1. jula korišćenje autoputeva kroz Srbiju biće 12% skuplje

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Korišćenje autoputeva kroz Srbiju od 1. jula biće 12% skuplje, a svaki put kad poskupi putarina nametne se pitanje zašto Srbija ne uvede vinjete, odnosno sistem naplate korišćenja autoputeva sa vremenskim ograničenjem.

Kako piše Politika, ovakav sistem postoji u većini zemalja u okruženju i ispostavilo se kao najjftinije za vozače.

U Putevima Srbije objašnjavaju za Politiku da se naša država strateški opredelila za sistem naplate putarine prema pređenom kilometru.

- Ovakav način plaćanja putarine se, prema važećim propisima EU, smatra najpravednijim sistemom naplate jer korisnik autoputa plaća putarinu za pređeni broj kilometara (zatvoreni sistem naplate putarine) - kažu u ovom javnom preduzeću zaduženom za održavanje puteva.

U Putevima podsećaju da se ovakav sistem primenjuje još u 12 evropskih zemalja: Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Norveškoj, Irskoj i Poljskoj.

- Republika Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje. Primera radi, u Srbiji je to 0,036 EUR u Turskoj 0,039 EUR, u Grčkoj 0,054 EUR, itd - navode u ovom javnom preduzeću.

Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja autoputevima bez zaustavljanja. Međutim, u Putevima Srbije podsećaju da korisnici srpskih autoputeva od 2007. godine imaju mogućnost upotrebe elektronske naplate, odnosno beskontaktnog plaćanja putarine korišćenjem ENP uređaja.

- Korišćenje vinjeta pogodnije je za vozače koji svakodnevno koriste autoput, dok je za korisnike koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji. Primera radi, vozač koji pređe 1.000 kilometara plaća isto kao i vozač koji koristi 50 kilometara autoputa, što znači da manje plaća onaj vozač koji više koristi autoput. Iz tog razloga se zatvoreni sistem smatra najpravedniji - kažu za Politiku u Putevima Srbije.

Kako dalje dodaju, procene su da prihod koji bi se ostvarivao preko vinjeta "ne bi bio dovoljan za kvalitetno održavanje autoputeva, već su potrebne dodatne subvencije države".

- U prilog neisplativosti vinjeta govori i činjenica da svih devet evropskih zemalja, koje putarinu naplaćuju preko vinjeta, putarinu za vozila nosivosti preko 3,5 tona naplaćuju po pređenom kilometru, a čak šest od devet naplaćuju dodatne takse za tunele, mostove i magistralne puteve - navode u Putevima Srbije.

Stav Evropskog komiteta za transport je da se budućnost naplate putarine na evropskim autoputevima ogleda u uspostavljanju interoperabilnog sostema elektronske naplate putarine po pređenom kilometru.

Podsetimo, kada Skupština Srbije usvoji predlog izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je Vlada uputila u parlament po hitnom postupku, putarina od Beograda do Smedereva, kao i od Beograda do Sremske Mitrovice koštaće nešto više od 210 dinara, umesto dosadašnjih 190.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.