Izvor: Tanjug | Petak, 14.06.2019.| 17:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Mađarska potpisale sporazum o gradnji gasovoda

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ministar energetike Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijatro potpisali su u petak, 14. juna, u Budimpešti sporazum o saradnji dve zemlje na izgradnji gasovoda koji prelazi preko državne granice.

Kako je istakao Antić, sporazum će omogućiti da se dva gasovoda (nastavak Turskog toka) dotaknu a da se u Srbiji radovi odvijaju intenzivno na tri deonice i da će linijski gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom biti završen do polovine decembra ove godine.

- Već su značajne količine cevi stigle u Srbiju i iznete na trasu, a više desetina kilometara cevi je već položeno i zavareno - rekao je ministar.

Ministri su se saglasili da dve zemlje imaju čvrstu saradnju koja je od strateškog značaja za razvoj zajednickog gasnog interkonektora. Istakli su da je saradnja važna za nastavak projekta Turski tok, kojim će se obezbediti snabdevanje gasom i Srbije i Mađarske.

- Imamo sigurnost da pravac snabdevanja gasom iz Turske odnosno nastavak Turskog toka ide kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. To je projekat koji nama otvara sve perspektive sigurnog snabdevanja gasom i zato smo puno energije uložili da bi taj projekat nastavio da se razvija - rekao je ministar Antić.

Antić ističe da Srbija kao partner realizuje taj projekat u skladu sa dinamikom, to jest Mapom puta koji je potpisala još 2017. godine a da to otvara i Mađarskoj mogućnost donošenja svojih odluka, investicionih i o zakupu kapaciteta.

Kako je rekao, taj gasovod će omogućiti Srbiji i Mađarskoj da se svi koji žele uključe komercijalno i po tržišnim uslovima, kao i kroz zakupe kapaciteta, te da vlade dve zemlje obezbeđuju sigurno snabdevanje gasom građanima i industriji.

Ministar Antić je istakao i da je reč o potpuno komercijalnom projektu koji se razvija u skladu sa svim energetskim direktivama uključujući i Treći energetski paket EU, kao i da je sa Sijartom razgovarao i o gasno skladišnim kapacitetima dve zemlje.

- Naši odnosi su zaista dobri i partnerski i treba da tražimo mogućnost za saradnju. Nadamo se da će se naše dve berze električne energije, srpske i mađarske, do kraja godine ujediniti i stvoriti snažnu berzu u interesu čitavog regiona.

Ministar Sijarto je rekao da će ta zemlja svoj projekat završiti do kraja 2021. godine.

- Kada je reč o pitanju rusko ukrajinskog tranzita gasa, pošto je ugovor o tome istekao niko nije siguran da li će uopšte biti tranzita gasa kroz Ukrajinu. Možda će biti, ali mi ne možemo da baziramo snabdevanje gasa na tome, nego moramo da razmišljamo na koji način možemo dugoročno da obezbedimo snabedevanje gasom za našu zemlju - kazao je on.

Dugoročno gledano Mađarska mora da nađe sigurno rešenje snabdevanja gasom i zato je važna južna gasna ruta, naglasio je Sijarto.

- Mi svakako treba da imamo dva punkta gde možemo da obezbedimo snabdevanje gasom, odnosno dotok velikih kolicicna gasa. Trenutno imamo iz pravca Austrje i Ukrajine i sada bi tu mogućnost želeli da obezbedimo iz pravca juga odnosno iz Srbije.

Kako kaže, to je važno za diverzifikaciju snabdevanja gasom, ali saveznici Mađarske nikako da donesu odluku o tome.

- I mi smo primorani da nađemo rešenje i u znaku toga smo postigli sporazum sa Srbijom i imaćemo mogućnost snabedavanja - naveo je Sijarto.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.