Izvor: Tanjug | Petak, 14.06.2019.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

SAD "zamrzle" spor protiv Kine pred STO do 31. decembra

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Sjedinjene Američke Države su zatražile da se do 31. decembra obustavi spor koji vode pred Svetskom trgovinskom organizacijom protiv Kine zbog intelektualne svojine, navodi se u saopštenju STO objavljenom u petak, 14. juna.

Panel od trojice sudija naveo je u saopštenju da su SAD 3. juna zatražile suspenziju postupka, a da se Kina saglasila s tim narednog dana, izveštava Rojters.

Britanska agencija navodi da još nije jasno da li bi ova suspenzija mogla da bude znak "otopljavanja" trgovinskih odnosa izmedu SAD-a i Kine uoči mogućeg sastanka predsednika Si Đinpinga i Donalda Trampa na samitu G20 u Japanu krajem ovog meseca.

Američki i kineski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom, a saopštenje sudijskog panela STO ne otkriva razloge obustave spora, koji je Tramp pokrenuo u martu prošle godine u okviru šireg sukoba s Pekingom zbog navodne krađe intelektualne svojine.

Prema pravilima STO, podnosilac tužbe u trgovinskom sporu može u bilo kom trenutku da traži suspenziju na period do 12 meseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.