Izvor: Tanjug | Petak, 14.06.2019.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Indija sledeće nedelje uvodi tarife na 29 američkih proizvoda?

Ilustracija (Foto: mama_mia/shutterstock.com)
Indija bi naredne nedelje mogla da uvede više tarife za neke američke proizvode, uključujući bademe, orahe i jabuke. Tu odluku odlagala je gotovo godinu dana, prenosi indijski TV kanal News 18, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Ovaj potez očekuje se nakon što je američki predsednik Donald Tramp 5. juna ukinuo Indiji povlašćeni status u trgovini, što joj je omogućavalo bescarinski izvoz u vrednosti do 5,6 mlrd USD. Lokalni mediji javljaju da će Nju Delhi uvesti tarife na 29 američkih proizvoda.

SAD su upozorile Nju Delhi da bilo kakve kontratarife ne bi bile u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

- Ono što Indija radi je legalno, a tarife na američku robu će imati efekat od samo oko 220 mil USD - rekao je jedan od izvora.

Indija je u junu prošle godine donela direktivu da se uvozne takse povećaju na čak 120% za mnoštvo američkih artikala, nakon odbijanja Vašingtona da izuzme Nju Delhi od viših tarifa na čelik i aluminijum.

U više navrata odlagali su njenu primenu, jer su dve zemlje bile angažovane na trgovinskim pregovorima. Njihova trgovinska razmena je iznosila 142,1 mlrd USD u prošloj godini.

Indija je najveći kupac američkih badema, na čiju je kupovinu prošle godine potrošila 543 mil USD što je više od polovine ukupnog američkog izvoza tog koštunjavog voća, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede. Takođe je drugi najveći kupac američkih jabuka, koje je prošle godine platila 156 mil USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.