Izvor: Beta | Petak, 14.06.2019.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU daje 300.000 EUR za industrijsku zonu Zmič u Paraćinu

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Opština Paraćin saopštila je da će, uz podršku Evropske unije od skoro 300.000 EUR, unaprediti infrastrukturu u Industrijskoj zoni Zmič, proširiti njen kapacitet i omogućiti dolazak novih investitora.

Za ponedeljak, 17. jun zakazan je početak realizacije projekta "Infrastrukturno opremanje Industrijske zone Zmič", koji obuhvata izgradnju saobraćajnica, kanalizacije, rasvete u novom delu zone.

To će omogućiti otvaranje novog bloka parcela, jer investitori nameravaju da prošire postojeće kapacitete ili izgrade nove proizvodno-poslovne objekte.

- U zoni Zmič je 17 investitora kupilo zemljište, a osam izgradilo objekte - naveo je predsednik Opštine Saša Paunović.

Najavio je da će se ove godine graditi i industrijski park u toj zoni.

Opština po ugovoru sa švedskom firmom Rimaster gradi halu u kojoj treba da u prvoj fazi bude zaposleno 300 radnika, a u drugoj 1.000. Izvodač radova je grupa koju zastupa lokalna Putotehna, izabrana u opštinskom postupku javne nabavke.

Evropska unija preko programa EU PRO podržava sa više od 4,5 mil EUR devet lokalnih samouprava, uključujući i Paraćin, koje unapređuju poslovnu infrastrukturu.

Ukupne aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 25 mil EUR. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona - Šumadiji i zapadnoj Srbiji i južnoj i istočnoj Srbiji.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.