Izvor: BIZLife | Petak, 14.06.2019.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusi bi u budućnosti mogli da rade četiri dana tokom nedelje

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Ruski premijer Dmitrij Medvedev pretpostavlja da će u budućnosti biti usvojena četvorodnevna radna nedelja kako bi se pomoglo radnicima da prevaziđu sindrom izgaranja i hronični umor.

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti.

Prema izveštaju objavljenom prošle godine, produktivnost ruske radne snage među najnižim je u poređenju sa najvećim svetskim ekonomijama, uprkos tome što veliki broj sati provode na poslu.

- Vrlo je verovatno da će u budućnosti četverodnevna radna sedmica biti osnova socijalnog i radnog ugovora - izjavio je Medvedev na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi.

Dodao je da konstantno traganje za uspehom radnika dovodi do hroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

Naveo je nedavni primer kompanije sa Novog Zelanda, koja je uvela četvorodnevnu radnu nedelju sa trodnevnim vikendom. Kao rezultat toga, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20%, a nivo stresa kod zaposlenih značajno je smanjen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.