Izvor: Tanjug | Petak, 14.06.2019.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Volkswagen teški kamioni izlaze na berzu

(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Nemački Volkswagen procenio je svoje poslovanje u sektoru teških kamiona na čak 18,6 mlrd USD u okviru planirane inicijalne javne ponude akcija (IPO), javlja njujorška agencija Blumberg.

Akcije kompanije Traton SE, Volkswagenove divizije koja prodaje vozila marke MAN i Scania, biće ponuđene po ceni od 27 do 33 EUR po deonici, čime će vrednost tog poslovanja dostići iznos od 13,5 do 16,5 mlrd EUR. To će, kako ocenjuje njujorška agencija, biti jedan od najvećih evropskih izlazaka na berzu u ovoj godini.

Listiranje akcija Tratona je i jedan od najvažnijih poteza menadžmenta u sklopu nastojanja da se najveći proizvođač automobila na svetu učini agilnijim. Među planovima menadžmenta je i potencijalna prodaja imovine i potraga za novim kooperacijama.

Njujorška agencija navodi da izvršni direktor Volkswagena Herbert Dis razmatra prodaju preduzeća za proizvodnju brodskih motora, kao i udruživanje sa Fordom u oblasti proizvodnje kombija i električnih i autonomnih automobilima.

- Planovi kompanije Volkswagen za Traton i za saradnju sa Fordom će pomoći da se stvori "novac" za predstojeću fazu konsolidacije industrije - rekao je Dis na sednici menadžmenta.

Volkswagen je na listiranju akcija Tratona radio već više od tri godine, da bi prošlog meseca oživeo planove od kojih je odustao ranije ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.