Izvor: eKapija | Petak, 14.06.2019.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vladina komisija za javno-privatno partnerstvo dala odobrenje Beogradu da raspiše tender za javne bicikle

Ilustracija (Foto: PhotoAS/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je za Studio B da je Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije dala pozitivno mišljenje Gradu Beogradu povodom tendera za javno-privatno partnerstvo za uvođenje i upravljanje sistemom javnih bicikala.

- Posle pozitivnog mišljenja vladine komisije, Skupština Grada Beograda će na narednoj sednici, koja će biti održana do kraja juna, doneti odluku o raspisivanju tendera koji će biti objavljen do početka jula - rekao je Vesić i dodao da je odluka da Beograd ima sistem javnih bicikala istorijska sa stanovišta rasterećenja saobraćaja, zaštite životne sredine, promocije zdravog života, ali i imidža našeg grada koji polako postaje uređena evropska prestonica.

Prema njegovim rečima, Beograd je suočen, kao i većina velikih evropskih gradova, sa potrebom unapređenja i transformacije infrastrukture koja odgovara zahtevima višemilionske populacije, prenosi Beoinfo.

- S obzirom na to da se tokom poslednje tri godine u Beogradu svake godine registruje oko 50 hiljada novih automobila, ubrzani porast broja vozila dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara. Zato je potrebno stvoriti alternativne sisteme prevoza, a jedan od njih je sistem javnih bicikala - dodao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da će u Beogradu u naredne tri godine biti uspostavljeno 150 stanica na kojima će biti 900 javnih bicikala, kao i da Beograd trenutno ima oko 100 kilometara biciklističkih staza, dok je u planu da se u naredne četiri godine izgradi još 120 kilometara novih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.