Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 19:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen Predlog zakona o dualnom modelu obrazovanja - Primena donosi niz koristi i za studente i za poslodavce

(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Na današnjoj sednici održanoj, u četvrtak 13. juna, usvojen je Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, čija će primena doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja, ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog obrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija, koji bi bio dovoljno opšti, ali istovremeno fleksibilan.

Reč je modelu koji bi mogao da se primenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i kroz učenje kroz rad u kompanijama, tako da taj rad bude vrednovan putem školarina, stipendija, ili na neki drugi način.

Primena dualnog modela studija doprineće razvoju istraživanja i inovacija, jer manje kompanije često nisu u mogućnosti da formiraju istraživačko-razvojne timove, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajućeg kadra.

Pored ovog Predloga, na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kojim se ta oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije, a time unapređuje pravna sigurnost, bliže reguliše poslovanje, kao i zakonske obaveze pružaoca usluga informacionog društva. Usvojenim izmenama ostvariće se napredak srpske ekonomije, kao i dalji rast i razvoj tržišta usluga informacionog društva.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Jedna od najvažnijih novina jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ukoliko je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Takođe, značajno su uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

Na predlog premijerke Ane Brnabić, Vlada Srbije podnela je zahtev Narodnoj skupštini Srbije za održavanje vanrednog zasedanja, sa četiri tačke dnevnog reda: Predlog zakona o nauci i istraživanjima, Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora Autoputa E-761, deonica Pojate–Preljina, Predlog zakona o komunalnoj miliciji i Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.