NavMenu

Tri firme dobile po 6.000 EUR za uvođenje inovacija

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.06.2019. 16:27
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Privredna komora Srbije, u okviru projekta "Smart Factory Hub", dodelila je kompanijama tri vaučera od po 6.000 EUR sa ciljem uvođenja inovativnih rešenja u proizvodnju i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Novac su dobile kompanije: Konkab iz Kovačice, Jasimpex iz Subotice i Meter&Kontrol iz Beograda, navodi se u saopštenju PKS.

- Sredstva koja smo dobili na konkursu za primenu pametnih i inovativnih rešenja, u okviru projekta "Smart Factory Hub - usmerili smo na unapređenje proizvodnje lake tekstilne konfekcije. Implementirali smo softver za izrađivanje krojne slike, prvog i najbitnijeg procesa u izradi garderobe - izjavila je Sanja Hajdarpašić iz firme Jasimpex.

Na ovaj način je proces krojenja ne samo ubrzan, već je ostvarena ušteda sirovine od 12%, što je, kako ocenjuje, značajan iznos na godišnjem nivou.

Iz kompanije Meter&Control, koja nudi savremena hardverska i softverska rešenja za pametno upravljanje električnom energijom, navode da su sredstva iskorišćena za nabavku, instalaciju i primenu modernog laserskog sistema za obeležavanje, kao i za obuku operatera za rad na laserskoj mašini.

To je, kako ističu, doprinelo većoj produktivnosti, značajno boljem kvalitetu i atraktivnosti proizvoda.

Imajući u vidu osnovna ograničenja sa kojima se sektor malih i srednjih preduzeća susreće prilikom uvođenja novih tehnologija, PKS je podržala transfer tehnologija kroz sistem vaučera zajedno sa 13 partnerskih institucija iz 10 zemalja Dunavskog regiona, i kroz ovaj projekat koji se finansira iz "Programa transnacionalne saradnje Dunav 2014-2020".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.