Izvor: Insajder | Četvrtak, 13.06.2019.| 14:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Adria Airways prijavila Srbiju Evropskoj uniji zbog dodele pomoći kompaniji Air Serbia

Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejs (Adria Airways) pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Air Serbia, objavio je Insajder.

- Adria Airways je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu - rekao je za Insajder.net advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

- Shodno tome, Adria Airways je u vezi sa time pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU - navodi Gajin za Insajder.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.