Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novih 16 lokomotiva na srpskim prugama

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas, u železničkoj stanici Resnik, puštanju u saobraćaj novih višesistemskih "vektron" lokomotiva "Srbija karga", u koje je uloženo 64 mil EUR, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Mihajlović je tom prilikom istakla da Vlada investira u razvoj i modernizaciju železnice kako bi Srbija i u toj vrsti transporta, kao i u drumskom saobraćaju, postala nezaobilazni tranzitni koridor.

- Za to su nam potrebne obnovljene pruge, novi vozovi, obučene mašinovođe, kao i da pratimo tehnološki napredak u svet - objasnila je ona.

Prema njenoj oceni, predstoji još dosta posla kako bi se za najviše pet do šest godina kompletno modernizovao železnički Koridor 10.

Mihajlović je podsetila na to da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, nakon gotovo 40 godina, i 16 teretnih lokomotiva, istovremeno ukazujući na važnost zapošljavanja mladih mašinovođa.

Pre nekoliko godina, kako je napomenula, prosečna starost mašinovođa u "Srbija kargu" bila je približno 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je više od 180 mladih mašinovođa.

Takođe, u prethodnom periodu obnovljeno je približno 500 kilometara pruga, dok će još 500 kilometara biti obnovljeno u toku ove i naredne godine, najavila je potpredsednica Vlade.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbija karga" Dušan Garibović rekao je da su nove, najsavremenije lokomotive nabavljene uz podršku Vlade Srbije, potpredsednice Vlade, resornog ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Generalni direktor kompanije "Siemens" u Srbiji Udo Ajhlinger naveo je da će zahvaljujući lokomotivama koje su isporučene "Srbija kargu" to preduzeće biti veoma konkurentno u prevozu tereta na železničkom Koridoru 10, ali i van tog koridora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.