Izvor: Energetika.ba | Četvrtak, 13.06.2019.| 12:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Širi se sistem daljinskog hlađenja u Beču

Beč
Glavni grad Austrije suočava se poslednjih nekoliko godina s neuobičajeno visokim letnjim temperaturama i ima znatno više vrelih dana s temperaturom iznad 30 stepeni.

Uz mnogobrojne mere za hlađenje gradskih toplotnih ostrva, ekološki prihvatljiva klimatizacija je postala imperativ.

Stručnjaci predviđaju da će za oko 20 godina biti potrebno jednako energije za hlađenje kao i za grejanje.

Bečko preduzeće za snabdevanje energijom Wien Energie koristi od 2007. godine daljinsko hlađenje i masovno povećava kapacitet hlađenja, s godišnjom stopom rasta od 10 do 15%.

– Korištenjem otpadne toplote za pogon rashladnika "uštedi" se oko 50% ugljen-dioksida (CO2), u odnosu na konvencionalne sisteme klimatizacije – navodi se.

U Beču trenutno postoji 16 postrojenja za daljinsko hlađenje. Wien Energie snabdeva potrošače širom grada preko mreže daljinskog hlađenja dužine više od 12 km s ukupnim rashladnim kapacitetom od oko 130 megavata (MW). To odgovara kapacitetu hlađenja 1,3 miliona hladnjaka i površini od više od 2.500.000 m2 klimatizovanog poslovnog prostora ili 250 fudbalskih igrališta.

– Trenutno snabdevamo velike korisnike kao što su bolnice, Univerzitet u Beču ili hoteli. Međutim, naporno radimo da bismo mogli da ponudimo tu tehnologiju i privatnim korisnicima. U narednih pet godina uložićemo oko 65 mil EUR za proširenje daljinskog hlađenja – rekao je direktor preduzeća Wien Energie Michael Strebl, saopštio je Eurocomm-PR Sarajevo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.