NavMenu

Čovek unese nedeljno pet grama plastike, u težini jedne kreditne kartice

Izvor: Beta Četvrtak, 13.06.2019. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Prosečna osoba mogla bi da unese do pet grama plastike nedeljno, što je težina jedne kreditne kartice, pokazuje izveštaj koji je naručio Svetski fond za prirodu (WWF) od australijskog univerziteta Njukasl.

Prema rezultatima izveštaja koji obuhvata 50 studija o ljudskom unošenju plastike, svaki čovek pojede oko 2.000 mikro-komada ili čestica plastike svake nedelje, odnosno 250 grama godišnje.

Ranije studije pokazale su da ljudi pojedu ili udišu oblake plastičnih čestica svake godine, ali izazov za australijske istraživače bio je da procene težinu unete plastike.

- Dok raste svest od postojanju mikroplastičnih čestica i njihovom uticaju na okolinu ova studija prvi put daje tačan proračun stope unosa tih čestica što će doprineti da se vide potencijalni toksikološki rizici za ljude - rekao je Tava Palanisami, profesor na Univerzitetu Njukasl.

Prvi izvor plastike koja se unese u organizam je voda, posebno ako je flaširana. Među drugim analiziranim proizvodima plodovi mora, pivo i so sadrše najveći nivo plastike.

Prema jednoj kanadskoj studiji objavljenoj 5. juna zasnovanoj na način života prosečnog Amerikanca, jedan odrastao čovek pojede do 52.000 mikročestica plastike godišnje, na šta se dodaje dodatnih 90.000 čestica ako isključivo pije flaširanu vodu, ili 4.000 ako pije vodu iz česme.

Ako se uzme u obzir zagađenje vazduha, znači udisanje ta cifra prelazi na 121.000 mikročestica godišnje. Ta procena zavisi pojedinačno od načina života, mesta gde se živi dodaje se u toj studiji koja je objavljena u časopisu Environmental Science and Technology.

- Za WWF to je znak za uzbunu za vlade, plastika ne zagadjuje samo naše reke i okeane ne ubija samo pomorski život već se nalazi u svakom od nas - rekao je Marko Lambertini, generalni direktor WWF Internešenala u saopštenju.

On je rekao da je potencijalni negativan uticaj plastike na ljudsko zdravlje svetski problem koji može da bude rešen samo ako se svet usmeri na izvore zagadjenja.

- Ako ne želimo plastiku u našem organizmu treba zaustaviti milione tona koji i dalje završavaju u prirodi svake godine - rekao je Lambertini.

On je rekao da treba da se deluje na nivou vlada, kompanija i potrošača i da se usvoji svetski ugovor protiv zagadjenja okeana.

Mikroplastične čestice koje nastaju od razlaganja različitih proizvoda kao što su sintetička odeća, gume, kontaktna sočiva sada se nalaze svuda na planeti, od najviših glečera do podvodnih dolina, navodi Frans pres.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.