Izvor: RTS | Četvrtak, 13.06.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako napreduje izgradnja najzahtevnije deonice na pruzi Beograd-Novi Sad (FOTO)

(Foto: APV)
Za poslednje tri godine u Srbiji su ruske železnice rekonstruisale 205 kilometara pruge u vrednosti od 350 mil USD. Trenutno se radi najzahtevnija deonica pruge Beograd-Novi Sad koja prolazi kroz Frušku goru sa dve tunelske cevi i velikim vijaduktom.

Da bi izgradili železnički vijadukt od četiri kilometra ruski RZD International mora da ugradi 80 kilometara šipova i izgradi dve tunelske cevi kroz Frušku goru dužine nešto više od dva kilometra.

Brza pruga od Beograda do Budimpešte je prioritet Železnica Srbije i najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi.

Deonica od Stare Pazove do Novog Sada prolazi kroz planinske delove Fruške gore i veoma je zahtevna, jer se pruga direktno iz tunela spušta ka obali Dunava i silazi u Novi Sad. Deonica je duga 40 kilometara, a vijadukt skoro četiri kilometra.

- Na deonici od Stare Pazove do Novog Sada imamo 52 objekta. Osamnaest najvećih je trenutno u radu, a neki na samom završetku, kao što je denivelacija ukrštanja pruge za Šid i Novi Sad. Završeno je 99% radova na tom ogromnom objektu - rekao je direktor Infrastrukture Železnica Srbije Miroljub Jeftić.

Projekat je domaći, a uradio ga je Institut CIP. Vozovi na ovoj dvokolosečnoj pruzi treba da postižu brzine do 200 kilometara na čas. Glavna prednost je što može da primi i putničke i teretne vozove.

- Ovo je najsavremenija pruga u našoj državi i regionu, po svim evropskim standardima, i ona nema nikakvih dodirnih tačaka sa putnom infrastrukturom, nego se pravi denivelacija puteva, podvožnjaci, nadvožnjaci a pruga ostaje ograđena kao što je autoput - ističe direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Srbija je za tri godine rekonstruisala 500 kilometara železničkih pruga, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Za nas je važno da poštujemo rok. Da početkom sledeće godine započnemo takođe zahtevnu i veliku deonicu između Novog Sada i Subotice. Nisu ovo samo pragovi i šine, ova pruga predstavlja i razmišljanje Vlade Srbije, kakav saobraćaj želimo da imamo i gde želimo da idemo, i kako treba da izgledamo za pet i 10 i 20 godina - ukazala je ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ruske železnice su na deonici Stara Pazova-Novi Sad napravile prvih 17 kilometara pruge za brzine do 200 klometara na sat. Rok za završetak je 2021. godina. U RZD International kažu da sada na terenu imaju sto mašina i više od 120 radnika, ali i veliki broj kooperanata iz Srbije koji rade na zajedničkom projektu.


Fotogalerija
Izgradnja pruge Stara Pazova-Novi Sad

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.