Izvor: Beta | Četvrtak, 13.06.2019.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gana i Obala Slonovače obustavljaju prodaju kakaa - Ne žele da samo kupci određuju cenu

Ilustracija (Foto: iprachenko/shutterstock.com)
Obala Slonovače i Gana, dva najveća svetska proizvođača, objavili su u sredu da više neće prodavati svoj kakao za manje od 2.600 USD po toni, što je "istorijska" odluka predstavljena kao jedini način da se bolje plati poljoprivrednicima.

- Ono što se dogodilo ova dva dana je istorijsko - izjavio je izvršni direktor Odbora Gane za kakao Džozef Boaen Aidu posle dva dana sastanaka proizvođača, trgovaca i političara.

- Godinama kupci određuju cene, te da bi pokušale da "okrene plimu", Obala Slonovače i Gana će obustaviti prodaju roda 2020/2021 do daljeg obaveštenja kako će se pripremiti uvođenje nove minimalne cene - rekao je on.

Tu nagradu su u principu odobrili učesnici - proizvođači i trgovci, rekao je on.

Predstojeći sastanak zakazan je za 3. jul u Abidžanu kako bi se razgovaralo o sprovođenju te mere.

Od 100 mlrd USD na globalnom tržištu čokolade, samo 6 mlrd USD ide poljoprivrednicima. To je nerazumna situacija, rekao je potpredsednik Gane Mahamud Bavumia.

- Zato su se naše vlade složile da poljoprivrednicima daju pravi deo bogatstva koje proizvodi ta industrija. Poštena cena kakaovih zrna bi bila velika pomoć za podršku vladinim ulaganjima u seosku infrastrukturu i poboljšanje životnih uslova - dodao je on.

"Smeđe zlato" čini 10% BDP-a Obale Slonovače, a nešto manje Gane.

Za Međunarodnu organizaciju za kakao (ICCO) postoji konsenzus "da su cene kakaa strukturno preniske" i "da su u dolarima za 30 godina opale na četvrtinu", rekao je za AFP Mišel Arion, izvršni direktor ICCO.

Uz to, čak i ako cena tone bude 2.600 USD, po njegovim rečima "novac od tog poskupljenja neće nužno ići u džepove proizvođača" koji žive u "ekstremnom siromaštvu".

Na tržištu, sastanak je doprineo porastu cene kakaa koja je u sredu dostigla 2.552 USD po toni u Njujorku.

Međutim, porast bi mogao biti privremen, jer je na tržištu već dovoljno kakaa da se zadovolji potražnja, a nova cena bi došla tek kroz bar godinu dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.