Izvor: Beta | Sreda, 12.06.2019.| 19:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za program Exchange 5 EU izdvojila 4,45 mil EUR - Pomoć u unapređenju rada lokalnih samouprava

(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak rekao je da se kroz Program Exchange 5 podrške EU lokalnim samoupravama dodatno unapređuju kapaciteti i rad administracije, a da to povećava kvalitet života građana.

On je, na zaključivanju sporazuma u okviru Programa Exchange 5 sa 22 lokalne samouprave u oblasti upravljanja imovinom, lokalnog planiranja i programskog budžetiranja, rekao da je "uspeh lokalnih samouprava u unapređenju rada istovremeno uspeh i Srbije na putu evropskih integracija".

- Dodatna vrednost podrške EU kroz Exchange 5 je što se lokalnim samoupravama obezbeđuje obuka i savetodavna pomoć u stručnom usavršavanju zaposlenih u upravljanju imovinom i lokalnog planiranja i programskog budžetiranja - rekao je Bošnjak.

Istakao je da se na nivou gradova i opština usaglašava 188 modela administrativnih postupaka na najefikasniji, evropski način, a na korist građana i privrede. On je kazao da je izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama otvorena mogućnost bolje međuopštinske saradnje i veće uključivanje javnosti u donošenju odluka.

- Očekuje nas primena propisa u praksi kako bi Srbija išla ka evropskom, uređenom sistemu vrednosti - rekao je Bošnjak.

Šef Operacija 2 u Delegaciji EU Štefen Hudolin rekao je da Program Exchange "kroz sve faze, tokom poslednjih 15 godina, čini integralni deo procesa u okviru kojeg Srbija uz podršku EU ulaže napore da poboljša upravljanje i unapredi nivo usluga u lokalnim samoupravama radi podsticanja lokalnog razvoja".

- EU je do sada bespovratno uložila više od 33 mil EUR u lokalne prioritete. Interesovanje za učešće u Programu Exchange 5 je dvostruko veće od mogućnosti da se obezbedi finansijska podrška - rekao je Hudolin.

Dodao je da će lokalne administracije, zahvaljujući boljem upravljanju imovinom, popraviti investicionu klimu i doprineti ekonomskom razvoju.

Prema rečima generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđa Staničića Program Exchange 5 je među prvima koji realizuje Srbija od kada je preuzela upravljanje donatorskom podrškom.

- SKGO se potrudila da se institucionalno pripremi za savetodavnu podršku i sada učestvujemo u unapređenju evidencije imovine lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se nalaze osnovne škole kojima je upravljala Republika - rekao je Staničić.

Plate u opštinskim i gradskim upravama su niske, kako je rekao, i zbog toga je teško obezbediti kvalitetan kadar, ali da ohrabruje najava o ukidanju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Ukupna vrednost donacije EU za Program Exchange 5 je 4,45 miliona evra, a predviđeno trajanje programa je tri godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.