Izvor: eKapija | Sreda, 12.06.2019.| 16:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sirevi mlekare Eko sir Puđa osvajaju regionalno tržište - Puni ukus i miris prožet pikantnošću

Da sirevi livanjskog kraja osvajaju region potvrđuju i poslednje nagrade koje je kompanija Eko sir Puđa, vlasnika Tomislava Puđe, osvojila na Balkanskom festivalu sira.

Od male lokalne firme Eko sir Puđa kroz nekoliko godina porasla je do prepoznatljivog brenda u BiH, ali i regionu, te sada rekonstruiše i proširuje svoj proizvodni objekat, prenosi Fena.

Livanjski sir punomasni je tvrdi sir za rezanje i ribanje koji se proizvodi od mešanog kravljeg i ovčjeg mleka, zri pod prirodnom korom na prirodan način, a odlikuju ga puni ukus i miris te specifična i dobro izrađena pikantnost.

Sir "livanjac", mlađi brat livanjskog sira, nastao je kao originalni proizvod porodice Puđa, a rezultat je dugogodišnje proizvodnje sira u porodici, kada se kuvao oslanjajući se samo na vlastita čula i iskustvo uz peć bez posebnih pomagala i strojeva, pa mu ta originalna porodična receptura daje poseban ukus, miris i teksturu.

Ovčji sir s ovih područja pravi je rudnik minerala, vitamina, aminokiselina, intenzivnog mirisa i pikantnog ukusa, kažu iz kompanije Eko sir Puđa.

- Nepregledni pašnjaci ovog dela BiH, prepuni lekovitog bilja već vekovima prehranjuju ovce pramenke, male vunene fabrike najkvalitetnijeg mleka, a isto vredi i za koze i kozji sir koji se odlikuje specifičnim mirisom i ukusom - kazali su iz kompanije Eko sir Puđa.

Ova kompanija je kroz saradnju s USAID/Sweden FARMA II projektom osigurala nove tehnologije u kontroli kvaliteta mlijeka kod farmera, a nove prakse i efikasniji mehanizmi zaštite osiguravaju dugotrajnu saradnju i poverenje koje je ključno za proizvođača, ali i za zajednicu, stoji u saopštenju Projekta razvoja poljoprivrede i poljoprivrednog poduzetništva "FARMA II".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.