Izvor: Beta | Sreda, 12.06.2019.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmenama zakona na jesen obezbediće se da stočari imaju pravo prečeg zakupa zemljišta

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Izmenama zakona na jesen obezbediće se da stočari imaju pravo prečeg zakupa zemljišta, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović danas u naselju Utrine u opštini Ada.

- U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa. To će se morati promeniti, što je i planirano izmenama ovog zakona na jesen. Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina. Bez kvalitetnog stočarstva se ne može poboljšati kvalitet zemljišta - rekao je Nedimović, a preneo Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Ministar je obišao farmu Mihalek-Pap, koja je trenutno među najvećim proizvođačima mleka u Srbiji i rekao da rezultati rada na toj farmi predstavljaju rezultat velikog truda i rada.

- Važno je da imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve drugo što je neophodno kada je reč o proizvodnji mleka. Kada bi država imala ovakvih 20 farmi mleka, to bi bio zaista ozbiljan posao. Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva - rekao je Nedimović i dodao da je takva mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.