NavMenu

Koliko smo bili društveno odgovorni u prvom kvartalu 2019. godine?

Izvor: eKapija Sreda, 12.06.2019. 13:06
Komentari
Podeli
Mnoge kompanije u Srbiji prepoznaju važnost društveno odgovornog poslovanja. Za većinu njih, CSR projekti su postali neizostavan deo marketinških aktivnosti koji same kompanije, ali i njihovi korisnici percipiraju kao nešto što doprinosi reputaciji i ugledu kompanije, donosi određenu prednost na tržištu i pravi razliku u odnosu na konkurenciju. Dodatno ovi projekti i unutar same kompanije zaposlene podstiču na inovativnost i pružaju im zadovoljstvo rada.

Većina kompanija koje posluju društveno odgovorno, svoje CSR projekte interno mere i donose različite strategije i metodologije koje poboljšavaju njihovu realizaciju i uspešnost. Mereći sopstvene društveno odgovorne projekte težimo konstantno njihovom unapređivanju, ali i podstičemo druge kompanije da takođe realizuju svoj CSR projekte.

Uz pomoć start up kompanije Digital Element, koja se bavi analizom medijskog sadržaja, istražili smo koliko su kompanije u prvom kvartalu ove godine bile društveno odgovorne, koje teme su najviše bile u fokusu, kao i koji CSR projekti su bili najuspešniji.

- Ako posmatramo prvi kvartal ove godine, vidimo da je ukupno 55 kompanija komuniciralo svoju društvenu odgovornost. Samo u januaru mesecu 28 kompanija je komuniciralo ukupno 36 CSR kampanja, pa vidimo da je januar mesec kada je društvena odgovornost najviše u fokusu. U prvom kvartalu ove godine kompanije su svoje društveno odgovorne projekte usmeravale u 12 različitih oblasti, a većini je u fokusu bila podrška lokalnoj zajednici, potom obrazovanje, podrška ženama i podrška deci. Ako bismo izdvojili samo jednu oblast koja je kompanijama privlačila najviše pažnje, onda je to svakako rad sa lokalnom zajednicom, te su kompanije najviše sredstava ulagale upravo na projekte podrške lokalnoj zajednici. Poslednjih meseci, mnogo je više kampanja koje stavljaju žene u prvi plan, bilo da se radi o društveno odgovornim projektima koji podržavaju mame, ili one koje se bave temama zdravlja žena ili nasilja nad ženama - navodi se u istraživanju kompanije.

Interesantno je da je najmanje projekata bilo usmereno ka brizi o zaposlenima, održivom razvoju i ekologiji.
Mediji rado izveštavaju o društveno odgovornim projektima, a većinu njih kompanije vide i kao partnere u komunikaciji svojih CSR aktivnosti. Ako poredimo kanale komunikacije, kompanije u Srbiji svoje društveno odgovorno poslovanje najviše komuniciraju putem online medija.


Osim na portalima, CSR projekti se i dalje se rado oglašavaju u štampi. Interesantno je da je u prvom kvartalu evidentiran skoro identičan broj tekstova u štampanim medijima i na fejsbuk stranicama. Iako raste popularnost promovisanja CSR aktivnosti na društvenim mrežama, analizom je, ipak, utvrđeno da je u prvom kvartalu ove godine plasirano samo 12 YouTube videa na temu društveno odgovornih aktivnosti kompanija.

Izveštaj kompanije Digital Element "CSR kampanje u prvom kvartalu 2019. godine" još odgovara i na pitanja kojim oblastima poslovanja su kompanije usmeravale svoje CSR aktivnosti, koji mediji su im okupili najveću publiku i na koji način se CSR projekti komuniciraju putem društvenih mreža.

- U narednom periodu ćemo videti da li će kompanije svoje društveno odgovorne projekte više usmeravati ka digitalnim medijima - pre svega društvenim mrežama i da li će tokom godine menjati teme u okviru kojih sprovode svoje društveno odgovorne projekte - navode iz kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.