Izvor: eKapija | Sreda, 12.06.2019.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stvar(a)oteka - Prva biblioteka stvari mogla bi da bude osnovana u Novom Sadu

Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Centar za regenerativnu održivost gradova (CeROG) želi da otvori prvu biblioteku stvari kod nas pod nazivom Stvar(a)oteka.

Biblioteka stvari funkcioniše po principu konvencionalne biblioteke, jedino umesto knjiga pozajmljuje predmete koji se povremeno koriste, kao na primer alat, oprema za sport/hobi, električni uređaji. Štedi novac, prostor u stanu i istovremeno smanjuje otpad i ekološki otisak zajednice, a ujedno i podržava komšijsku solidarnost, piše portal Recikleri Srbije.

– Usmereni smo na životnu sredinu u gradovima, mlade, ljudska prava. Želimo da razvijamo komšijsku solidarnost i istovremeno podržimo razvijanje novih navika kod čoveka koje smanjuju njegov negativan uticaj. Radi postizanja ovog cilja usmerili smo se na ideju prenošenja koncepta biblioteke stvari, koji postoji u drugim zemljama, i njegovog uvođenja u Srbiju - kažu iz udruženja.

Kako bi ideju ostvarili, ovaj projekat je prijavljen na konkursu Zelene ideje. Stvar(a)oteka je prošla nekoliko krugova takmičenja, i sada se čeka finale 18. juna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.