Izvor: Južne vesti | Sreda, 12.06.2019.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niš postaje jedan od centara za jedinstveni sistem hitnih poziva

(Foto: Tatiana Popova/shutterstock.com)
Već duže vreme najavljuje se uvođenje jedinstvenog broja telefona 112, koji bi se pozivao u bilo kojoj kriznoj i hitnoj situaciji, a koji u zemljama Evropske unije funkcioniše skoro tri decenije. Centar zadužen za jug biće Niš, najavljuje direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović, i dodaje da će ovakav sistem početi da funkcioniše za godinu ili dve.

Niš bi po ovom planu, pojašnjava Živadinović, trebalo da bude jedan od četiri centara iz kojih će se distribuirati pozivi.

- Dispečer tačno vidi sa koje lokacije vi zovete i preusmerava ekipu, tako da polako uređujemo sistem. Krenuli smo u tu priču, biće to za godinu do dve, sigurno. Mi učimo na tuđim iskustvima, angažovana je konsultantska kuća, koja to prati. Videćemo kako su druge zemlje u okruženju to uredile, pa ćemo u skladu sa tim i mi da se priključimo - priča Živadinović.

Iako nije članica Evropske unije, piše na sajtu Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Srbija planira i razvija uvođenje ovog broja u skoroj budućnosti.

- Služba za jedinstveni evropski sistem 112 svakako bi pobudila najveći interes javnosti u Srbiji, jer bi uvođenjem pomenutog broja postala najvidljiviji segment sistema zaštite i spasavanja. Zbog toga će i nadalje biti jedan od najtransparentnijih pokazatelja uspešnosti u postizanju kompatibilnosti sa zemljama Evropske unije koje koriste jedinstven broj 112 za sve hitne situacije - piše na sajtu.

112 je u Evropskoj uniji postao zajednički broj za hitne službe još 1991. godine, a posebno je važan za turiste. Uredba o romingu, kažu u Evropskoj komisiji, obavezuje one koji pružaju roming usluge da strancima koji ulaze u zemlju pošalju SMS poruku o postojanju ovog servisa.

Čitav sistem napravljen je tako da funkcioniše na više različitih jezika, može se zvati čak i kada je SIM kartica blokirana ili nema kredita, pa turistički vodiči u zemljama EU stalno upozoravaju strance da dobro zapamte broj 112.

Inače, u nekoliko evropskih zemalja, pored standardnih službi, u ovaj sistem uvrštena je i Gorska služba spasavanja što, kako kažu njeni pripadnici, umnogome omogućava bržu i pravoremenu reakciju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.