Izvor: eKapija | Sreda, 12.06.2019.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rtanj, mistična srpska planina - Po lepom vremenu pogled dopire do Avalskog tornja

Rtanj je planina za koju slobodno možemo reći da spada u najlepše i najzanimljivije planine u Srbiji. Pogled sa samog vrha Rtnja po lepom vremenu dopira do Avalskog tornja a osim prelepog pogleda, Rtanj obiluje i prirodnim lepotama, šumama, izvorima, lekovitim biljem i čistim vazduhom.

Rtanj su ranijih godina posećivali uglavnom planinari, sakupljači lekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, on postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostiju - od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti, do onih koji veruju u teorije zavere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Od podnožja Rtnja do vrha Šiljak ima 1.565 metara. Na "energetskom nalazištu Vrelo", za koje se veruje da poseduje blagotvorno delovanje prirodnog magnezijuma, može se videti sve veći broj turista koji dolaze da se relaksiraju i "napune baterije".

Krst na vrhu Rtnja

Zahvaljujući dobro obeleženim pešačkim stazama, tokom letnje sezone od jutra do mraka, pa i noću, možete videti grupe turista koji pešače po ovoj planini. Članovi planinarskog kluba Dragan Radosavljević iz Zaječara markirali su ove pešačke staze veoma dobro, tako da ni apsolutni početnici ne bi trebali da imaju nikakvih problema ako prate uočljive oznake duž staze, prenosi portal Soko-banja.

Na Rtanj se može penjati iz nekoliko pravca. Za početnike je najbolje krenuti sa južne strane iz naselja Rtanj. Ako se polazi iz samog naselja Rtanj, uspon do vrha traje tri do četiri sata, zavisno od tempa pešačenja. Iz Mirova polazi severna staza, koja je dosta zahtevnija u višem delu, ali i zanimljivija za rekreativce, koji ovom stazom mogu doći do vidikovca na stenovitom planinskom grbenu sa izuzetnim pogledom.

Ukoliko posetite Rtanj, ne propustite i Vrmdžu, selo podno Rtnja, koje živi svoju budućnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.