Izvor: Radio 021 | Sreda, 12.06.2019.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Flaster koji leči srčani udar spreman za testiranje na ljudima (VIDEO)

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Uskoro će na ljudima početi testiranje prirodne zakrpe za srce, sačinjene od milion matičnih ćelija, koja može popraviti oštećenja na srcu nastala nakon srčanog udara, javlja BBC.

Živa zakrpa zaista je fascinantan izum. Uzgaja se u laboratoriji iz uzorka ćelija pacijenata kako ne bi došlo do odbacivanja tkiva, prišiva se na oštećeni deo srca i zatim se pretvara u zdrav radni mišić. Ona takođe oslobađa hemikalije, koje obnavljaju postojeće ćelije srca.

Za sada su se testovi na kunićima pokazali uspešnim, a ispitivanje na ljudima trebalo bi da počne u naredne dve godine, tvrde kardiolozi sa univerziteta Imperial College London.

Srčani udar nastaje kada začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić zbog čega u njega više ne pristižu kiseonik i hranjive materije. Takav događaj može trajno oštetiti srce i dovesti do neizlečivog zatajenja tog mišića.

- Nadamo se da ćemo uskoro pacijentima nakon srčanog udara moći da ponudimo ovakve rutinske tretmane. Mogli bismo, na primer, takvim pacijentima uz lekove da propišemo i jednu zakrpu - rekao je lekar Ričard Jabur.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.