Izvor: eKapija | Sreda, 12.06.2019.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da se zaštitite od krpelja?

Кrpеlji su zglаvkаri kојi svојim ubоdоm nа čоvека mоgu dа prеnеsu оdrеđеnе zаrаznе bоlеsti kао štо su Lајmsка bоlеst (LB), krpеljsкi mеningоеncеfаlitis, Кrimsка-Коngо hеmоrаgiјsка grоznicа, еrlihiоzа, brucеlоzа, lеptоspirоzа. Nа srеću, nisu svi krpеlji zаrаžеni mikrооrgаnizmimа kојi su pаtоgеni zа čоvеkа.

Кrpеlji bоrаvе nа šumоvitim pоdručјimа i nа nеоbrаđеnој vеgеtаciјi, аli i uz pоljа, u bаštаmа, živim оgrаdаmа i sličnо. Prisutni su оd rаnоg prоlеćа dо kаsnе јеsеni, а nајаktivniјi su u mајu i јunu. Hrаnе sе krvlju ljudi i mnоgih živоtinjа, а ukоlikо su zаrаžеni, prеnоsе uzrоčnikа zаrаznе bоlеsti za vrеmе hrаnjеnjа.

Nаlаzе se uglavnom nа nisкој vеgеtаciјi, dо visinе оd јеdnоg mеtrа, а svојim usnim dеlоm sе zаkаčе nа živоtinjе i ljudе kојi tudа prоlаzе. Sisајu krv dvа dо sеdаm dаnа prе nеgо štо pоnоvо pаdnu nа vеgеtаciјu. Riziк оd infекciје је vеći štо је bоrаvаk krpеljа nа tеlu duži, a krpеlj mоrа dа budе prisutаn nа kоži bаr 48 sаti dа bi dоšlо dо sigurnе inоkulаciје prоuzrоkоvаčа. Ubоd insеktа је bеzbоlаn, а mеstо ubоdа nе bоli i nе svrbi.


Mere lične zaštite od uboda krpelja

Kako se navodi u savetima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ne postoji specifična zaštita vakcinama protiv Lajmske bolesti, jedini metodi prevencije su izbegavanje uboda krpelja i rano uklanjanje fiksiranog krpelja.

Prema savetima Batuta trebalo bi:

- Izbegavati predele infestirane krpeljima.
- Nositi odeću svetlih boja dugih rukava i nogavica.
- Pre odlaska u prirodu uvući košulju u pantalone i nogavice pantalona u čarape.
- Nositi samo "zatvorene" cipele tokom boravka u prirodi
- Tokom boravka u prirodi ne hodati u sandalama ili bos: po gustim travnjacima, po naslagama suvog lišća, po niskom žbunju/grmlju po ili u listopadnim ili mešovitim šumama i park šumama, kako u urbanim,
tako i u prigradskim sredinama.
- Koristiti repelenate na otkrivenim delovima tela
- Kretati se samo pešačkim stazama tokom boravka u prirodi.
- U toku boravka na infestiranim područjima svaka 3–4 sata pregledati kožu tela.

Krpelji traže vlažnije zone tela za fiksiranje kod ljudi, iz tih razloga kada se vrši pregled za prisustvo krpelja naročito obratiti pažnju na delove tela i to: prepone, pazuhe, predeo ispod grudi, na deo pojasa, zadnje strana kolena, prednju i zadnju stranu ušne školjke i deo iza uha. Kod dece je potrebno pažljivo pregledati predeo glave (uključujući kosmati deo) i deo vrata.

Takođe, mogu se uneti u domaćinstva odećom ili kućnim ljubimcima. Iz tih razloga, preporučuje se četkanje odeće pre ulaska u kuću i pregled kućnih ljubimaca za prisustvo fiksiranih krpenja pre ulaska u kuću.

Nakon povratka iz prirode preporuka je kupanje ili tuširanje u roku od dva sata od ulaska u kuću. Osobe koje su zbog svog zanimanja (šumari i pripadnici vojske, itd.) potencijalno izložene riziku zaražavanja treba da nose odeću impregniranu insekticidima (permetrin).

Postupak u slučaju uboda krpelja

Ukoliko je već došlo do ujeda, važno je javiti se lekaru doma zdravlja u toku prvih 24 sata od uboda. Kako navodi Batut, treba izbegavati upotrebu hemijskih sredstva poput etra, alkohola, benzina.

Takođe, ne preporučuje se samostalno vađenje krpelja jer se pritiskom i gnječenjem mesta uboda krpelj može raskomadati, a rilica uvući u dublje slojeve kože. Nikako ne bi trebalo nanositi vrh užarene cigarete, kreme i isparljivih ulja preko krpelja i zatim pokušavati vađenje, jer se u tim slučajevima povećava rizik od prenošenja uzročnika B. burdgorferi zbog stimulacije povraćanja infektivnog materijala krpelja.

U zdravstvenoj ustanovi obučeno osoblje će krpelja izvaditi u celosti, uz dezinfekciju mesta intervencije. Jedan od saveta je i da se zabeleži dan ujeda kao i da se krpelj odloži u praznu posudu za lekove ili kesu sa dvostrukim zatvaranjem, te dati osnovne epidemiološke podatke o ubodu krpelja (na primer, o mestu gde je osoba boravila u prirodi) zbog mogućnosti postojanja endemskog područja.

Obavezno je javiti se lekaru u slučajevima pojave crvenila ili nekog drugog simptoma u periodu od nekoliko nedelja nakon ujeda krpelja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.