Izvor: Tanjug | Sreda, 12.06.2019.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU zabranila spajanje nemačke kompanije Thyssenkrupp i indijske Tata Steel

(Foto: ruhmal/shutterstock)
Evropska komisija u utorak, 12. juna je zvanično odbacila predloženo spajanje između divova industrije čelika - nemačkog Tisenkrupa (Thyssenkrupp) i indijskog Tata stila (Tata Steel), gotovo mesec dana pošto su te dve kompanije odustale od tog plana.

Thyssenkrupp i Tata su 10. maja već rekli da odustaju od daljih ustupaka, uglavnom prodaje dodatne imovine, potrebnih da bi dobili zeleno svetlo od Evropske komisije za formiranje zajedničke kompanije. Objasnile su da njihovo spajanje više ne bi imalo smisla ukoliko bi morale da se odreknu dodatnih aktivnosti.

Evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager rešila je da zabrani to spajanje, čime je od početka njenog mandata krajem 2014. godine broj zabranjenih spajanja porastao na šest, među kojima i francuskog Alstoma sa nemačkom kompanijom Seimens, u železnici.

- U nedostatku mera za otklanjanje ozbiljnih problema konkurencije koje smo konstatovali, koncentracija Tata Stila i Tisenkrupa bi se odrazilo na poskupljenje čelika - rekla je Vestager, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.